Kako se bodo vsi Južno Korejci pomladili za leto ali dve

Svet 09. Dec 202211:50 1 komentar
Južna Koreja
Profimedia

Prihodnje leto se bodo vsi Južno Korejci pomladili za leto ali dve. Kako bodo to dosegli? Sprejeli so zakon, ki v državi spreminja način štetja let vsaj v uradnih dokumentih. Imajo namreč neobičajen sistem: ko se dojenček rodi, je star eno leto, še eno leto pa mu prištejejo ob prvem novem letu.

Vsi prebivalci Južne Koreje se bodo prihodnje leto pomladili, saj bo država odpravila tradicionalni sistem štetja let. V Južni Koreji so namreč dojenčki ob rojstvu stari eno leto, ob prvem novem letu pa se tej starosti doda še eno leto. Tudi kasneje se ne postarajo ob rojstnem dnevu, ampak se vsem eno leto prišteje 1. januarja.

To starost Korejci uporabljajo v vsakdanjem življenju. Za določanje starosti za naborništvo ter pitje alkohola in kajenje imajo vzpostavljen ločen sistem, po katerem so dojenčki ob rojstvu stari nič, vsakega 1. januarja pa se doda eno leto.

V začetku šestdesetih let prejšnjega stoletja pa so vpeljali še tretji sistem. V medicinskih in pravnih dokumentih uporabljajo mednarodni sistem štetja let, po katerem je dojenček ob rojstvu star nič, ob vsakem rojstnem dnevu pa se doda eno leto.

Nenavadnemu sistemu so šteti dnevi

Konfuznemu sistemu so šteti dnevi. Sprejeli so namreč zakon, s katerim bodo junija 2023 opustili tradicionalno metodo in sprejeli mednarodni sistem, kot velja drugod. To pomeni, da se bodo državljani vsaj na dokumentih pomladili za leto ali dve.

“S tem želimo zmanjšati nepotrebne družbeno-ekonomske stroške, saj zaradi različnih načinov računanja starosti še vedno obstajajo pravni in socialni spori ter zmeda,” je v parlamentu povedal Yoo Sang-bum iz vladajoče stranke.

Južna Koreja
Profimedia

29-letna Jeong Da-eun se spremembe veseli. Pravi, da je morala vedno dvakrat premisliti, ko so jo v tujini vprašali o njeni starosti. “Spomnim se, da so me tujci začudeno gledali, ker sem potrebovala veliko časa, da sem odgovorila na vprašanje, koliko sem stara,” je rekla. “Kdo se ne bi razveselil, da bo leto ali dve mlajši,” je dodala.

Kako so razvili neobičajen sistem?

Kako so sploh Južno Korejci razvili neobičajen sistem štetja let? Po eni izmed teorij upoštevajo tudi čas nosečnosti, devet mesecev pa so zaokrožili na dvanajst. Drugi pa ga povezujejo s starodavnim azijskim številskim sistemom, ki ni poznal pojma nič, piše The Guardian.

Razlage, zakaj se ob prvem novem letu doda še eno dodatno leto, so bolj zapletene.

Nekateri strokovnjaki opozarjajo na teorijo, da so Korejci v preteklosti svoje leto rojstva umestili v kitajski 60-letni koledarski cikel, vendar v času, ko ni bilo rednih koledarjev, niso upoštevali dneva rojstva in so preprosto dodali celo leto na prvi dan luninega koledarja. Dodatno leto na 1. januar je postalo običajno, ko je vse več Južno Korejcev začelo upoštevati zahodni koledar.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje