Kako se otroci ruskih voditeljev izogibajo mobilizaciji?

Svet 10. Jun 202319:27 10 komentarjev
Valerij Gerasimov in Sergej Šojgu
Valerij Gerasimov in Sergej Šojgu (REUTERS)

Medtem ko mladi Rusi sistematično odhajajo na bojišča v Ukrajini, se otroci nekaterih najvišjih ruskih politikov mobilizaciji uspešno izogibajo. Fundacija ruskega opozicijskega politika Alekseja Navalnega je objavila, kateri in kako.

22-letni Danila Sergejevič Šebunov, sin ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja, skuša graditi glasbeno kariero, medtem ko njegovi vrstniki odhajajo v vojno v Ukrajino, so po poročanju N1 Zagreb sporočili iz fundacije ruskega opozicijskega politika Alekseja Navalnega.

Pod psevdonimom Sheba namreč objavlja posnetke na YouTubu in TikToku.

Protikorupcijska fundacija (ACF) Navalnega, ki trenutno prestaja zaporno kazen v sibirskem zaporu, navaja, da je Sheba odšel na počitnice v Turčijo le štiri dni, preden je Vladimir Putin leta 2022 napovedal veliko mobilizacijo ruskih moških.

Medtem ko so iz Rusije prihajale fotografije družin, ki se poslavljajo od mobilizirancev, je Sheba s poletnih počitnic v Turčiji objavljal fotografije razkošnega uživanja na jahti in masaž.

Sheba je sicer izvenzakonski sin ministra Šojguja in njegove dolgoletne ljubice, stevardese Jelene Šebunove, poroča N1 Zagreb. Ruski obrambni minister je to, da je njegov oče, sicer dolgo skrival, dokler ga ni razkrila fundacija Navalnega.

Zaradi razkošnega življenja otrok ruskih uradnikov je Šojguja nedavno kritiziral tudi lastnik in ustanovitelj skupine plačancev Wagner Jevgenij Prigožin. “Ali vas ni sram,” ga je vprašal v intervjuju, objavljenem maja letos.

Poudaril je, da sin ruskega obrambnega ministra javno izpostavlja, da “mu ni všeč posebna vojaška operacija”. “Nismo mi tisti, ki smo se domislili te posebne operacije, ampak kljub temu sledimo ukazom,” je ob tem poudaril Prigožin.

Po drugi strani pa naj bi bil sin tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova šest mesecev v vojni v Ukrajini, za kar naj bi ga Rusija tudi odlikovala, dodaja N1 Zagreb. Mediji so poročali, da je Peskov celo prosil vodjo Wagnerja, naj sprejme njegovega sina v službo.

Kljub temu pa obstajajo dvomi, da je bil mladi Nikolaj Peskov zares v vojni. V času, ko je bil domnevno na fronti, je bila v Moskvi zaradi prehitre vožnje namreč napisana kazen, na kateri je bilo ime njegovega avtomobila “Tesla X”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje