Kako so si otroci leta 1966 predstavljali 21. stoletje: “Kot bi bili jasnovidci”

Svet 18. Avg 202305:48 6 komentarjev
kako so si otroci predstavljali prihodnost
posnetek zaslona/BBC

V posnetku iz leta 1966 je novinar BBC otroke vprašal, kakšno bo življenje v 21. stoletju. Nekateri odgovori so presenetljivo natančni.

“Mislim, da bo zelo dolgočasno,” je odgovorila ena od deklic. “Ljudje bodo tako stisnjeni drug ob drugega, da ne bo nobene zabave ali česa podobnega,” je rekla in nadaljevala, “omejiti bodo morali količino stvari. Če bodo imeli preveč stvari, se bodo njihove hiše preprosto zmečkale in zanje ne bo prostora.”

Drugi otrok je odgovoril: “Računalniki prevzemajo oblast.” Dodal je: “Računalniki in avtomatizacija. Leta 2000 ne bo več dovolj delovnih mest. Edina delovna mesta, ki bodo na voljo, bodo namenjena ljudem z visokim IQ, ki bodo znali delati z računalniki in podobnimi stvarmi. Drugi ljudje pa preprosto ne bodo imeli dela.”

Eden izmed dečkov je bil prepričan, da bo država rezervirala dele države, ki bodo namenjeni izključno rekreaciji. Velik del prostora pa bo pozidan.

Atomske bombe bodo padale povsod,” je dejal eden od otrok. “Naš svet se bo stopil in svet bo postal velika atomska eksplozija.” Podobno je menil še eden od otrok: “Nekdo bo dobil atomsko bombo in bo uničil svet.”

Zadnji pa je dodal: “Menim, da ne bo jedrske vojne. Bo pa prišlo do vse te avtomatizacije. Ljudje bodo ostali brez dela, veliko bo prebivalstva in mislim, da je treba nekaj storiti. Ljudje bodo obravnavani kot statistični podatki in ne kot dejanski ljudje.”

Del posnetka se je razširil po TikToku, v manj kot 24 urah je zbral več kot 1,5 milijona ogledov.

Mnogi so v komentarjih izpostavili, kako natančno so nekateri otroci opisali 21. stoletje. “Deklica z računalnikom je sicer zgodnja, vendar je njena napoved točna. Neverjetno je, da je kot otrok to predvidevala že pred toliko leti.” Z njim se je strinjal še eden izmed uporabnikov. “Deklica, ki je govorila o računalnikih, je napovedala, da bo umetna inteligenca zavladala svetu in da bodo ljudje izgubili službe.”

“Kot da bi bili jasnovidci,” je zapisal tretji, “bili so zelo natančni.” Četrti pa je dodal: “Vsi do zadnjega so napovedali prihodnost.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje