Kako varne so igrače v Evropi?

Svet 19. Feb 202214:40 > 15:00 0 komentarjev
Profimedia

Evropski poslanci želijo okrepiti nadzor na trgu igrač in tako zagotoviti varnost vseh igrač, ki se prodajajo na trgu EU. Direktiva o varnosti igrač sicer zagotavlja visoko raven varnosti, a nekateri proizvajalci iz tretjih držav, še posebej pri prodaji prek spleta, ne sledijo zakonodaji EU, pravijo in pozivajo k spremembi pravil EU.

Poslanci evropskega parlamenta so ta teden pozvali Evropsko komisijo in države članice, naj okrepijo ukrepe na področju zagotavljanja varnosti igrač in zagotovijo, da so vse igrače, ki se prodajajo na trgu EU, skladne z direktivo o varnosti igrač, ne glede na to, kje so proizvedene, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Parlament opozarja, da morajo biti igrače proizvedene v skladu s posebnimi pravili EU o kemikalijah. Komisija bi morala zagotoviti, da se endokrini motilci v igračah prepovejo takoj ob odkritju. Poleg tega mora komisija odločiti, ali je treba odpraviti sedanje razlikovanje med igračami, namenjenimi otrokom, mlajšim od 36 mesecev, in igračami, namenjenimi starejšim otrokom, navajajo v Evropskem parlamentu.

Prihodnja revizija direktive o varnosti igrač bi morala omogočiti hitro prilagoditev mejnih vrednosti za nevarne kemične snovi, če je to potrebno, in preprečiti, da bi bile na nacionalni ravni določene različne vrednosti.

Parlament je članice EU tudi pozval, naj uskladijo svoje dejavnosti nadzora trga in izboljšajo nadzor za učinkovitejše odkrivanje nevarnih igrač. V ta namen bi morala Evropska komisija po ocenah parlamenta preučiti tudi uporabo novih tehnologij, kot sta e-označevanje in umetna inteligenca.

Poslanke in poslanci Evropskega parlamenta so proizvajalce igrač pozvali, da v zasnovo svojih igrač vključijo varnostne mehanizme, na primer pred kibernetskimi grožnjami. Komisijo pozivajo, naj predlaga pravila za obravnavo teh vprašanj.

Parlament tudi poziva komisijo, naj oceni, ali bi lahko nalepke igrač vključevale informacije o trajnosti in popravljivosti izdelka.

Kot še menijo poslanke in poslanci, bi morale spletne tržnice prevzeti večjo odgovornost pri zagotavljanju varnosti in skladnosti igrač, ki se prodajajo na njihovih platformah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!