Kalifornijo pretresel nov strelski napad: “Tragedija za tragedijo”

Svet 24. Jan 202306:44 > 10:00 4 komentarji
Half Moon Bay
ABC Affiliate KGO via REUTERS

Napadalec je na dveh lokacijah v mestu Half Moon Bay v Kaliforniji ubil sedem ljudi. To je že drugi strelski pohod, ki se je v tej ameriški zvezni državi zgodil v zadnjih nekaj dneh. V Iowi pa sta bila ponedeljek na šoli v mestu Des Moines, ki se ukvarja s pomočjo ogroženi mladini, ubita dva šolarja, odrasel uslužbenec pa je bil ranjen.

V Kaliforniji se je že drugič v nekaj dneh zgodil strelski napad. Potem ko je napadalec v Monterey Parku ta konec tedna ubil 11 ljudi, je drugi napadalec na dveh lokacijah v mestu Half Moon Bay včeraj ubil še sedem ljudi. Enega človeka je kritično poškodoval.

Kot vse kaže, je za napad v mestu Half Moon Bay odgovoren 67-letni napadalec Chunli Zhao, ki ga je policija aretirala na parkirišču pred policijsko postajo, kamor je zapeljal, saj naj bi se želel predati, poroča tiskovna agencija Reuters. S seboj je imel polavtomatsko puško, s katero je morda izvedel napad.

Eno od streljanj se je zgodilo na kmetiji, kjer gojijo gobe, drugo pa v bližini objekta, kjer so na obrobju mesta Half Moon Bay parkirani tovornjaki. Lokaciji sta po navedbah CNN oddaljeni nekaj kilometrov.

Predsednik nadzornega sveta okrožja San Mateo Dave Pine je povedal, da so bili štirje ljudje ubiti na kmetiji, trije pa v podjetju za tovornjake. Osumljenec Zhao Chunli, ki ga je Pine označil za nezadovoljnega delavca, naj bi delal na eni od lokacij.

Kalifornijski guverner Gavin Newsom je sporočil, da je bil o novem strelskem napadu obveščen, ko je v Monterey Parku obiskoval žrtve napada, ki se je zgodil ta konec tedna. “Tragedija za tragedijo,” je komentiral na Twitterju.

Half Moon Bay leži okoli 50 kilometrov južneje od San Francisca.

V ameriški zvezni državi Iowa sta bila ponedeljek na šoli v mestu Des Moines, ki se ukvarja s pomočjo ogroženi mladini, ubita dva šolarja, odrasel uslužbenec pa je bil ranjen, je sporočila policija in dodala, da je šlo za nameren napad. Le 20 minut po napadu so policisti ustavili avtomobil in aretirali tri osumljence. Eden je pobegnil, vendar ga je ujel policijski pes.

Biden ponovno pozval k prepovedi polavtomatskih pušk

“Kalifornijske skupnosti že drugič v zadnjih dneh žalujejo zaradi izgube najdražjih v nesmiselnem nasilju z orožjem,” je po obeh strelskih napadih v nagovoru kongresa dejal predsednik ZDA Joe Biden. Dodal je, da so demokratski senatorji ponovno v postopek vložili predlog za prepoved jurišnega orožja oziroma polavtomatskih pušk ter predlog zakona za prepoved prodaje tega orožja osebam, mlajšim od 21 let.

“Tudi ko čakamo na podrobnosti o streljanju, se zavedamo, da nasilje s strelnim orožjem zahteva ostrejše ukrepe. Ponovno pozivam oba domova kongresa, naj hitro ukrepata in sprejmeta prepoved za varnost ameriških skupnosti, šol, delovnih mest in domov,” je sporočil ameriški predsednik.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje