Kancler Kurz zavrnil možnost sprejema beguncev iz Afganistana

Svet 22. Avg. 202113:58
Delite:
Avstrija Sebastian Kurz
Foto: Johanna Geron/REUTERS

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je zavrnil možnost sprejema beguncev iz Afganistana. "Dokler bom kancler, se to ne bo zgodilo," je dejal.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je danes sporočil, da ne želi sprejeti beguncev iz Afganistana. “Ne strinjam se, da bi v Avstrijo morali sprejeti še več ljudi, ampak ravno nasprotno,” je Kurz dejal v pogovoru za televizijo PULS 4, ki ga bodo predvajali drevi.

V Avstriji je že več kot 40.000 državljanov Afganistana, kar je glede na število prebivalcev druga največja afganistanska skupnost v EU.

“Dokler bom kancler, se to ne bo zgodilo”

Možnost sprejema novih Afganistancev je Kurz odločno zavrnil: “Dokler bom kancler, se to ne bo zgodilo,” je dejal. Izpostavil je “posebej težko integracijo” te skupine prebivalstva. Dodal je, da bi za državo sprejemanje ljudi, ki se ne bi mogli vključiti v družbo, predstavljalo velik problem.

Da so početja talibanov kruta in da so razmere v Afganistanu neznosne, po njegovih besedah ni mogoče zanikati. Zato je pozval mednarodno skupnost k aktivnostim za izboljšanje položaja.

Obenem pa je predlagal, naj prebivalci Afganistana pomoč poiščejo v sosednjih državah. Izpostavil je Turkmenistan in Uzbekistan, EU pa naj po besedah avstrijskega kanclerja državam v regiji zagotovi vso potrebno podporo.

Tudi Erdogan ne želi beguncev

Možnost sprejema dodatnih beguncev iz Afganistana je sicer že v soboto zavrnil tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

Kot je dejal v telefonskem pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel, je nov migrantski val neizogiben, če ne bodo sprejeli ustreznih ukrepov. Toda Turčija, v kateri že živi pet milijonov beguncev, po njegovih besedah “ne more prevzeti dodatnega bremena migrantov”.

Komentari

Vaš komentar