Kanclerski kandidat Laschet oddal narobe prepognjeno glasovnico

Svet 26. Sep 202116:06 > 16:46 0 komentarjev

Nemški konzervativni kanclerski kandidat Armin Laschet je postal tarča zasmehovanja na družbenih omrežjih, ko ob oddaji glasu ni pravilno prepognil glasovnice in se je tako videlo, kaj je obkrožil. Volilna komisija je sporočila, da je glasovnica kljub temu veljavna.

Volilna pravila v Nemčiji določajo, da mora volivec glasovnico prepogniti tako, da ni razvidno, komu je dal svoj glas. Namen je preprečiti možnost vplivanja na volitve in zagotoviti tajnost glasovanja.

Številni tuji mediji so poročali o tem, ko nemškemu kanclerskemu kandidatu konservativne unije CDU/CSU Arminu Laschetu glasovnice ni uspelo pravilno prepogniti. Zaradi tega je bil tudi predmet posmehovanja na družbenih omrežjih, mnogi pa so se spraševali, če je glasovnica sploh veljavna.

Volilna komisija je sporočila, da v tem primeru ni mogoče govoriti o vplivanju na volitve in da je Laschetov glas veljaven.

To ni prvič, da je bil Laschet predmet kritike. Julija so ga po katastrofalnih poplavah v Nemčiji kamere ob obisku enega izmed huje prizadetih mest ujele nasmejanega in prešerne volje.

Kaže na visoko volilno udeležbo

V zvezni deželi z največ prebivalci, Severnem Porenju-Vestfaliji, se je do poldneva volitev udeležilo 45 odstotkov upravičencev, medtem ko jih je pred štirimi leti do te ure na volišča prišlo 40 odstotkov, je sporočilo deželno notranje ministrstvo.

Iz Berlina medtem poročajo o vrstah čakajočih volivcev, po podatkih lokalnih oblasti pa je udeležba nekoliko višja kot na zadnjih volitvah. Na nekaterih voliščih v Berlinu je sicer prišlo do težav z glasovnicami. Dobili so namreč napačne glasovnice, zato so jih začasno zaprli, oddane glasove pa razglasili za neveljavne.

Po poročanju televizije ZDF je udeležba višja kot na zadnjih volitvah tudi v Münchnu in Nürnbergu na Bavarskem.

Številke o udeležbi ne vključujejo glasov po pošti. Teh je bilo letos rekordno, saj se je za glasovanje po pošti odločili 40 odstotkov volivcev, med njimi odhajajoča kanclerka Angela Merkel.

O nemških volitvah preberite še:

>> Angela Merkel: od Mädchen do Mutti

>> Nemčija danes v znamenju prelomnih parlamentarnih volitev

>> N1 STUDIO o nemških volitvah: “Nemci željni sprememb”

>> Zapuščina Angele Merkel: delala je tudi napake, a se je znala opravičiti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!