Kaos na meji: pretresljive podobe prebežnikov, ki skušajo prebiti žico

Svet 09. Nov 202110:57 > 12:27 9 komentarjev

Z meje med Poljsko in Belorusijo prihajajo pretresljive fotografije in posnetki več tisoč prebežnikov, ki so skušali prečkati ožičeno mejo in vstopiti na Poljsko ob mejnem prehodu Kuznica. Na tisoče beguncev in migrantov na Poljsko, pa tudi v Litvo in Latvijo, iz Belorusije vstopa že več tednov, a poskusi prehodov doslej niso bili tako množični. Mraz in druge neugodne razmere so zahtevali sedem življenj na poljski strani meje, še več ljudi je predvidoma umrlo na beloruski strani. Več sto migrantov je kljub nizkim temperaturam noč preživelo na prostem. Kaj se na obmejnem območju dogaja in kako na dogajanje vplivajo slabi odnosi med Brusljem in Minskom?

Kaj se je v ponedeljek dogajalo na meji med Belorusijo in Poljsko?

Po besedah predstavnika poljske vlade je bilo včeraj na območju poljsko-beloruske meje med 3.000 in 4.000 prebežnikov. Posnetki, ki so zakrožili na družbenih medijih in platformah za komuniciranje, prikazujejo, kako pešačijo ob avtocesti, spremljajo pa jih moški, oblečeni v uniforme kaki barve. Kamere so prav tako posnele, kako so nekateri prebežniki želeli prečkati žičnate ograje z rezili, ki ločujejo državi, in vstopiti na Poljsko. To jim ni uspelo.

Prebežniki iz Belorusije na Poljsko, pa tudi v Litvo in Latvijo, skušajo vstopiti že dalj časa. Meje stražijo vojaki, postavljene so žičnate ograje z rezili, iz Poljske pa se vrstijo poročila o nezakoniti in nehumani praksi prisilnega vračanja beguncev in migrantov (t. i. pushbacki), s čimer jim Varšava zanika pravico zaprositi za mednarodno zaščito.

Potem ko je na Poljskem zakrožila informacija o nečloveškem ravnanju poljskih oblasti s prebežniki, so se v več poljskih mestih zvrstili protesti.

Litovsko notranje ministrstvo je včeraj predlagalo razglasitev izrednih razmer na meji z Belorusijo, na poljsko-belorusko mejo pa je Varšava napotila še več vojakov – tam jih je tako več kot 12.000. Medtem ko so že zaprli mejni prehod Kuznica, je na mizi tudi predlog zaprtja preostalih dveh mejnih prehodov med Belorusijo in Poljsko.

Kdo so prebežniki, ki želijo v Evropsko unijo vstopiti iz Belorusije, in zakaj?

Večina prišlekov je v Belorusijo prispela po tem, ko so zbežali iz bližnjevzhodnih držav, prežetih s konflikti (Afganistan, Irak, Sirija). Po podatkih poljskih oblasti jih na vstop v Unijo v Belorusiji čaka 10.000. Prebežnike je v Belorusijo menda pripeljala vlada predsednika Aleksandra Lukašenka, ki, kot vztrajajo v Bruslju, z njimi želi izsiljevati Unijo, da bi ta opustila sankcije.

Unija je že lani uvedla sankcije proti beloruskemu predsedniku Lukašenku in njegovemu krogu, sankcionirala pa je tudi sektorje beloruskega gospodarstva (denimo letalski sektor). EU je uvedla sankcije, saj so beloruski organi pregona grobo zatrli množične proteste, ki so vzniknili po tem, ko je Lukašenko lani poleti slavil na predsedniških volitvah, kritiki pa so opozarjali, da je bila njegova zmaga nepoštena.

Poljska Poljska
MON/REUTERS
Poljska Poljska
MON/REUTERS
Poljska Poljska
MON/REUTERS
Poljska Poljska
MON/REUTERS
Belorusija Belorusija
MON/REUTERS

Kako se je na dogajanje na belorusko-poljski meji odzvala mednarodna skupnost?

Evropska unija vztraja, da Belorusija načrtno ogroža človeška življenja, da bi dosegla politični cilj. V luči tega je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pozvala države članice EU, naj sprejmejo še več sankcij proti beloruskim oblastem. Kljub sporom glede stanja pravne države, ki krhajo odnos med Brusljem in Varšavo, so evropske institucije v tem primeru na strani Poljske, piše Politico.

Podporo EU so pričakovano izrazili tudi v Washingtonu, od koder so Lukašenka pozvali, naj preneha tovrstno organizacijo migracij.

Da prihodi prebežnikov iz Belorusije oziroma “hibridni napad Lukašenkovega režima” postavljajo pod vprašaj “stabilnost in varnost celotne Unije”, je na Twitterju zapisal poljski premier Mateusz Morawiecki. Dodal je, da je preprečevanje prihodov v poljskem “nacionalnem interesu”.

Na dogajanje se je odzval tudi slovenski premier Janez Janša. “Poljska brani našo skupno evropsko mejo,” je tvitnil in dodal, da ima državo podporo Slovenije, ki bo, če bo treba, ponudila pomoč.

Na dogajanje se je prav tako odzvala Rusija, zaveznica Belorusije. Iz Kremlja so sporočili, da “Belorusija uporablja vse nujne ukrepe, da bi ravnala zakonito”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje