Janša: Poljska brani našo skupno evropsko mejo. Slovenija je pripravljena

Svet 08. Nov 202116:32 > 23:05 1 komentar
poljska, belorusija
Kacper Pempel/REUTERS

Notranje ministrstvo Litve je predlagalo razglasitev izrednih razmer na meji z Belorusijo. Okoli tisoč prebežnikov naj bi namreč nameravalo nasilno prečkati ta del zunanje meje Evropske unije. Predlog mora obravnavati še vlada. Poljsko notranje ministrstvo je medtem sporočilo, da so varnostne sile na meji z Belorusijo preprečile, da bi prebežniki nasilno vstopili v državo. Janša pa Poljski sporoča, da je Slovenija pripravljena, da ponudi pomoč.

Razglasitev izrednih razmer na meji z Belorusijo je danes predlagalo notranje ministrstvo Litve. Notranja ministrica Agne Bilotaite je ob tem dodala, da bo predlog sedaj obravnavala vlada. Po odločitvi vlade je na potezi parlament oziroma predsednik države, poroča na spletni strani litovska radiotelevizija LRT.

Litovska notranja ministrica je razmere na območju označila za resne. Glede razmer na poljsko-beloruski meji, od koder so danes prihajala poročila, da naj bi okoli tisoč prebežnikov z ozemlja Belorusije nameravalo nasilno prečkati ta del zunanje meje Evropske unije, je ministrica dejala, da Litva pozorno spremlja, kar se dogaja na meji med Poljsko in Belorusijo.

“Očitno lahko pričakujemo podobne vpade in napade. Naši organi so v najvišji pripravljenosti, naši častniki in vojaške sile se prerazporejajo,” je še dejala litovska notranja ministrica Agne Bilotaite.

Litva pripravljena pomagati Poljski

Poveljnik litovske obmejne straže (Vsat) Rustamas Liubajevas je na novinarski konferenci dejal, da imajo častniki podatke, da bi lahko prišlo do nemirov v begunskih taboriščih v Litvi, nimajo pa zaenkrat podatkov, da bi se kakšne velika skupina nezakonitih prebežnikov približevali litovski meji. “Če pride do poskusov preboja in obstaja nevarnost za zdravje ali življenje naših častnikov, litovska zakonodaja omogoča uporabo posebnih ukrepov in orožja,” je dodal Liubajevas.

Kasneje sta se po telefonu pogovarjal tudi predsednika Litve in Poljske, Gitanas Nauseda in Andrzej Duda. Litovski predsednik je po pogovoru sporočil, da je Litva pripravljena pomagati sosednji Poljski z vsemi potrebnimi sredstvi pri obvladovanju nezakonitih migracij. Litva Poljski po njegovih besedah izreka polno solidarnost.

Oba predsednika sta se v današnjem telefonskem pogovoru dogovorila tudi o redni izmenjavi informacij glede razmer na meji z Belorusijo in koordinaciji ukrepov.

Kacper Pempel/REUTERS

Poljske varnostne sile zaustavile prebežnike

Poljsko notranje ministrstvo je danes sicer sporočilo, da so varnostne sile na meji z Belorusijo preprečile, da bi prebežniki nasilno vstopili v državo. Razmere so po navedbah Varšave sedaj pod nadzorom. “Poljski organi so preprečili poskus prebežnikov, da bi nasilno prečkali mejni prehod v Kuznici,” je na Twitterju objavilo poljsko notranje ministrstvo. Ob tem so objavili videoposnetke, na katerih je videti poljske policiste, pripadnike obmejne straže in vojake, kako stojijo ob ograji na poljsko-beloruski meji. Na beloruski strani meje sicer po navedbah PAP ostaja skupina prebežnikov.

Pred tem so poljske oblasti danes posvarile, da se na stotine prebežnikov v Belorusiji odpravlja proti meji s Poljsko, kjer naj bi poskušali nasilno prestopiti zunanjo mejo Evropske unije. Uradni Minsk je sporočil, da naj bi skupina migrantov štela okoli tisoč ljudi, je poročala ruska tiskovna agencija Tass.

Odzvali so se tudi v Kremlju, kjer so poudarili, da bodo beloruske službe storile vse, da bi na zakonit način preprečili begunsko krizo na beloruski-poljski meji. Podporo Poljski je zagotovil tudi slovenski premier Janez Janša. “Poljska brani našo skupno evropsko mejo,” je tvitnil. Ob tem je zagotovil pripravljenosti Slovenije, da ponudi pomoč.

Poljska je na mejo z Belorusijo že v preteklosti napotila na tisoče vojakov, za to območje razglasila izredne razmere ter postavila ograjo z bodečo žico in odobrila gradnjo zidu na meji.

EU obtožuje beloruskega voditelja Aleksandra Lukašenka organiziranja vala migrantov in beguncev, predvsem z Bližnjega vzhoda, ki poskušajo vstopiti v EU, kot povračilnega ukrepa za sankcije, ki jih je povezava uvedla po brutalnem zatrtju opozicije s strani Lukašenkovega režima. Minsk tovrstne obtožbe vztrajno zanika.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje