Kaos na plaži v Novem Vinodolskem: otroci driskajo in bruhajo

Magazin 17. Avg 202119:04 > 18. Avg 2021 09:13 3 komentarji
Hrvaška plaža
PROFIMEDIA

Številni, ki so se te dni kopali na plaži v Novem Vinodolskem, se pritožujejo nad prebavnimi motnjami. Kot pravijo, so se kopali v fekalijah. Župan mesta Tomislav Cvitković pa pojasnjuje, da gre zgolj za cvetenje morja in ne za izpuste iz tamkajšnje kanalizacije.

“Vsa plaža je zbolela. Prebavne motnje, driska, bruhanje in visoka temperatura so pri večini otrok prevladujoči simptomi. Ker to lahko povzroči še več škode in da bi se temu izognili, smo po dvanajstih letih obiskovanja plaže prisiljeni najti drugo s čistejšim morjem,” se je nad čistočo plaže pritožila ena njenih obiskovalk.

Kot je še dodala, so se kopali v fekalijah, z razmerami je seznanjen tudi župan mesta Novi Vinodolski Tomislav Cvitković, ki naj bi plažo že obiskal, a se na opozorila ni odzval. Cvitković je sicer za hrvaški Novi list dejal, da je prejel pritožbe, ki se nanašajo na umazanije v morju, in da je videl slike madežev.

Madeže je treba analizirati

“Madeže je treba analizirati in preveriti, ali gre za kanalizacijo ali kakšno drugo vrsto onesnaženja. Občanom sem povedal, naj me obvestijo, ko se madeži pojavijo, zato da bomo lahko posredovali. Prav tako sem jim razložil, da na plaži ni kanalizacijskega odtoka. Imamo odtočni del kanalizacije, na katerega je priključen kamp in je 300 metrov od obale. Poskušal sem jim tudi razložiti, da je morje nadpovprečno toplo in da cveti,” je povedal župan.

Kot je še dodal, dvakrat na teden z vzorčenjem preverjajo stanje plaž, prav tako, da so ti podatki javno dostopni. Pri zadnji analizi kakovosti morja, ki je bila objavljena 13. avgusta, je bila le ena plaža na Hrvaškem ocenjena kot nezadovoljiva, in sicer plaža Stara Mokošica, ki ima že od junija negativne ocene.

“Ne zanikam, da ne gre za onesnaženje. Če se to ponovi, bi bilo to treba vsekakor raziskati. Vendar pa o izpustu iz kanalizacije zagotovo ne moremo govoriti,” je po poročanju hrvaške N1 še dejal župan Cvitković.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje