Katere izjeme veljajo pri vstopu v Italijo?

Koronavirus 15. Dec 202118:30 > 20:51 0 komentarjev
Profimedia

Za obmejne prebivalce in čezmejne delavce se kljub novim ukrepom na italijanskih mejah v četrtek pri vstopu v Italijo ne bo spremenilo nič, so zagotovili na italijanskem ministrstvu za zdravje. Ena izmed izjem namreč zagotavlja prehod meje po dosedanjih pravilih vsem obmejnim prebivalcem v pasu 60 kilometrov od meje.

Za obmejne prebivalce in čezmejne delavce se kljub novim ukrepom na italijanskih mejah v četrtek pri vstopu v Italijo ne bo spremenilo nič, so zagotovili na italijanskem ministrstvu za zdravje. Vsi drugi bodo morali medtem predložiti negativen izvid testa na koronavirus, tisti, ki niso cepljeni proti covidu-19, pa bodo morali v karanteno.

Državni sekretar na italijanskem ministrstvu za zdravje Andrea Costa je popoldne v pogovoru na televiziji La7 pojasnil, da se za čezmejne delavce in obmejne prebivalce v pasu 60 kilometrov od meje ne spreminja nič. “Tistim, ki mejo prehajajo zaradi službenih ali drugih nujnih razlogov, je zagotovljena pravica, da to počnejo brez omejitev, tako kot do zdaj,” je povedal po poročanju Primorskega dnevnika.

Izjeme, ki se jih nova pravila ne dotikajo, so še vsi tisti, ki v Italijo vstopajo zaradi zdravstvenih razlogov oziroma dela in se v državi ne zadržujejo več kot pet dni ter vsi potniki v tranzitu, ki se v Italiji ne zadržijo več kot 36 ur.

Posebni pogoji veljajo tudi za mladoletne. Otroci od dopolnjenega 6 let dalje morajo za vstop v Italijo imeti negativni test na koronavirus. Otroci od 6 do 12 leta starosti, ki vstopajo v Italijo v spremstvu osebe, ki izpolnjuje pogoj cepljene oziroma prebolele osebe, ne bodo podvrženi samoizolaciji, četudi ne izpolnjujejo pogoja PC.

Slovensko veleposlaništvo v Rimu sicer podrobnosti glede izjem, ki bodo veljale od četrtka naprej, še preverja.

Fedriga: Ob vstopu ne bo rednega nadzora

Zaostrovanje vstopnih pogojev je komentiral tudi predsednik dežele Furlanije – Julijske krajine Massimiliano Fedriga. “Ne verjamem, da predstavlja bris pred potovanjem ogromno oviro” je povedal za Primorski dnevnik. Tudi on je poudaril, da ukrep ne velja za čezmejne delavce in glede kontrole na mejah napovedal, da “ob vstopu v Italijo ne bo rednega nadzora kot v času, ko je še obstajala meja, pač pa bo šlo za vzorčni nadzor.”

Kaj se spreminja pri vstopu v Italijo?

Cepljeni in preboleli bodo morali od četrtka ob prihodu iz druge države članice EU v Italijo predložiti negativen izvid hitrega ali PCR-testiranja na koronavirus. Tisti, ki niso cepljeni, pa bodo morali poleg negativnega izvida testiranja še v obvezno petdnevno karanteno. Ob koncu karantene bodo morali predložiti še en negativen test, je v torek odločil italijanski zdravstveni minister Roberto Speranza. Veljavnost negativnega PCR-testa je 48 ur, hitrega pa 24 ur.

S slovenskega zunanjega ministrstva so sicer pred tem sporočili, da zaenkrat niso seznanjeni s spremembami pri vstopu v Italijo. Poudarili so, da slovenskim državljanom odsvetujejo vsa nenujna potovanja, saj še vedno obstaja možnost za okužbo s koronavirusom.

Poslanca SD Meira Hot in Matjaž Nemec sta zunanjega ministra Anžeta Logarja v poslanski pobudi pozvala, naj ministrstvo nemudoma vzpostavi stik z italijansko vlado, če tega še ni storila. Slovenija pa naj do konca predsedovanja Svetu EU, ki se izteče konec leta, med državami članicami EU vzpostavi predlog enovitega uresničevanja prehajanja meja držav članic po načelu covidnega potrdila.

Smiselnost enotnega evropskega covidnega potrdila pod vprašajem

Z novimi italijanskimi ukrepi se tako znova postavlja pod vprašaj smiselnost enotnega evropskega covidnega potrdila, ki naj bi cepljenim Evropejcem omogočalo potovanje v Uniji tudi brez negativnega testa.

Podpredsednica Evropske komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova je ob tem v torek izpostavila, da takšne odločitve posameznih članic zmanjšujejo zaupanje ljudi v to, da obstajajo enaki pogoji povsod v Evropi in zmanjšujejo zaupanje v eno najbolj praktičnih skupnih rešitev EU v času pandemije.

Na njene besede se je danes odzval italijanski premier Mario Draghi. “Omikron se širi precej hitreje kot druge različice. Pri nas predstavlja 0,2 odstotka vseh okužb, v drugih državah pa je veliko bolj razširjen. Mislim, da glede tega ni treba prav veliko premišljevati,” je povedal v parlamentu.

V italijanskem turističnem sektorju so bili medtem kritični do ukrepov. Bojijo se, da bo zaradi tega manj obiskovalcev iz tujine. “Nova odredba kaznuje turizem,” je povedal predsednik združenja hotelirjev v deželi Benečija (Veneto) Massimiliano Schiavon.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!