Katere so najcenejše države za digitalne nomade: dve čisto blizu Slovenije

Svet 18. Maj 202310:57 1 komentar
Delo na daljavo - digitalni nomadi
PROFIMEDIA

V zadnjih letih je delo na daljavo postalo nekaj povsem običajnega. Nekateri so šli še korak naprej in se odločili za digitalno nomadstvo, pri čemer pa je države, kamor nas zanese, priporočljivo izbirati premišljeno.

Delo na daljavo je v zadnjih letih postalo nekaj povsem običajnega. Tovrstnemu delu je poleg tehnološkega razvoja dodaten pospešek dala tudi pandemija covida-19. Vse okoliščine zadnjih let so tako rodile novo vrsto polno zaposlenih delavcev, digitalne nomade.

Gre za osebe, ki potujejo od države do države in za delo uporabljajo samo povezanost s spletom. Pri takšnem načinu življenja pa je pomembna tudi izbira države, da zaslužek omogoča dokaj udobno življenje.

Portal Yahoo Finance je analiziral, katere države so med najcenejšimi za življenje digitalnih nomadov.

Mehika

Mesečna najemnina enosobnega stanovanja: približno 485 evrov

Mehika je privlačna predvsem za ameriške digitalne nomade. V tej severnoameriški državi lahko udobno živite že z okoli 900 evri na mesec, in to tudi v krajih z lepimi plažami, kot sta La Paz ali Puerto Escondido, oz. zgodovinskih krajih, kot je San Cristóbal de las Casas. Za mnoge digitalne nomade je Mehika idealna destinacija.

Madžarska

Mesečna najemnina enosobnega stanovanja: približno 430 evrov

Prestolnica naše vzhodne sosede Budimpešta po ugotovitvah Yahoo Financea digitalnim nomadom ponuja predvsem zelo hiter internet, ki v povprečju dosega hitrost okoli 40 Mb/s. Poleg tega država ponuja pestro kulinariko, bi si pa po ugotovitvah portala želeli le, da bi več Madžarov govorilo angleško.

Turčija

Mesečna najemnina enosobnega stanovanja: približno 400 evrov

Tudi Turčija digitalnim nomadom poleg poceni življenja ponuja zelo hiter internet. Poleg tega država ponuja veliko naravnih in turističnih lepot. V restavraciji kosilo za dva stane okoli 27 evrov.

Južna Afrika

Mesečna najemnina enosobnega stanovanja: približno 400 evrov

Ta država je privlačna predvsem zaradi zelo nizkih življenjskih stroškov. Ob tem pa ta nekoliko podcenjena turistična destinacija digitalnim nomadom ponuja veliko možnosti za različne aktivnosti in potovanja.

Tajska

Mesečna najemnina enosobnega stanovanja: približno 360 evrov

Tajska je privlačna ne samo za tisoče turistov, ki jo obiščejo vsakoletno, temveč tudi za delo in življenje. Za digitalno nomadstvo je predvsem prijetno mesto Čjang Maj. To ponuja zelo hiter internet, čez mesec pa boste udobno prišli že z okoli 800 evri.

Indonezija

Mesečna najemnina enosobnega stanovanja: približno 260 evrov

V Indoneziji je poceni predvsem hrana, saj lahko obrok v restavraciji dobite že za manj kot dva evra. Poleg tega je država znana po vulkanih, lepih plažah in drugih naravnih znamenitostih. Eno od mest, ki ob tem ponuja tudi zelo hiter internet, je Canggu na otoku Bali. Tam boste čez mesec udobno prišli za okoli 900 evrov.

Kolumbija

Mesečna najemnina enosobnega stanovanja: približno 240 evrov

Kolumbija ponuja odlično mešanico umetnosti, kulinarike in kulture za dostopno ceno. Življenjski stroški v tej državi so zelo nizki. V primerjavi s Slovenijo so življenjski stroški, po podatkih Numbeo reports, v Kolumbiji okoli 50 odstotkov nižji.

Severna Makedonija

Mesečna najemnina enosobnega stanovanja: približno 215 evrov

Predvsem Skopje je po mnenju digitalnih nomadov eno najdostopnejših za njihov način dela in življenja. Življenjski stroški so nizki, imajo lahko dostopen javni prevoz in predvsem zelo dobro internetno infrastrukturo z dobro mobilno povezljivostjo. Makedonija poleg tega omogoča tudi veliko popotniških doživetij.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje