Kazahstan bo zaščitil Ruse, ki bežijo. Rusija izročitve ne bo zahtevala

Svet 27. Sep 202213:25 > 15:45 3 komentarji
Rusija
Prizor z rusko-mongolske meje. (Tenger TV Mongolia via REUTERS)

Kazahstan bo zagotovil varnost in oskrbo Rusov, ki bežijo v to državo, da bi se izognili vojaški mobilizaciji v Rusiji, je danes dejal kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev. Ob tem je ponovno obsodil napad na Ukrajino in pozval k spoštovanju njene ozemeljske celovitosti. Med Rusi, ki so se po napovedi delne mobilizacije odločili zapustiti državo, je priljubljena destinacija tudi Gruzija. Število Rusov, ki vstopajo v Gruzijo, se je tako podvojilo. Evropska komisija medtem pripravlja smernice glede sprejemanja ruskih državljanov, ki po razglasitvi delne mobilizacije v Rusiji bežijo iz države. Ruske oblasti so danes sporočile, da ne bodo zahtevale izročitve Rusov, ki bežijo v tujino, da bi se izognili vojaški mobilizaciji. 

“V zadnjih dneh k nam iz Rusije prihaja veliko ljudi. Večina jih je prisiljena oditi zaradi brezizhodnega položaja,” je dejal kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev. “Poskrbeti moramo zanje in jim zagotoviti varnost,” je dodal.

Tokajev velja za zaveznika Moskve, ki pa se je od ruske ofenzive v Ukrajini oddaljil od Kremlja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kazahstan
Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin/REUTERS

Medtem ko v štirih ukrajinskih regijah, ki so delno ali v celoti pod nadzorom ruskih sil, potekajo referendumi o priključitvi Rusiji, je kazahstanski predsednik ponovno pozval k spoštovanju ozemeljske celovitosti Ukrajine. “Ozemeljska celovitost države mora biti neodtujljiva, to je ključno načelo,” je opozoril.

Napad na Ukrajino je med nekaterimi Kazahstanci zbudil strah, da bi tudi njihova država lahko postala tarča ruskih ambicij, zlasti zaradi dolge meje z Rusijo in velike etnične ruske manjšine, piše AFP. “V naši neposredni bližini poteka velika vojna. Tega ne smemo pozabiti in moramo najprej misliti na svojo varnost,” je dodal Tokajev.

Po podatkih kazahstanskega notranjega ministrstva je od 21. septembra, ko je ruski predsednik Vladimir Putin odredil delno mobilizacijo, v državo vstopilo približno 98.000 Rusov, zapustilo pa jo je nekaj več kot 64.000, poročanje ruske tiskovne agencije RIA Novosti povzema AFP.

 Ruske oblasti so danes sporočile, da ne bodo zahtevale izročitve Rusov, ki bežijo v tujino, da bi se izognili vojaški mobilizaciji.

Število Rusov, ki prihajajo v Gruzijo, se je od mobilizacije podvojilo

Številni Rusi se želijo vpoklicu v vojsko izogniti tudi z begom v sosednjo Gruzijo. “Pred štirimi ali petimi dnevi jih je v Gruzijo prišlo med 5.000 in 6.000. Ta številka je narasla na 10.000 na dan,” je novinarjem danes dejal gruzijski notranji minister Vakhtang Gomelauri.

Mejni prehod med Gruzijo in Rusijo
Mejni prehod med Gruzijo in Rusijo (Irakli Gedenidze/REUTERS)

Notranje ministrstvo v eni od gruzijskih regij, ki mejijo na Rusijo, je danes sporočilo, da na rusko-gruzijski meji na vstop v Gruzijo čaka okoli 5.500 avtomobilov.

Gruzija, kjer Rusi lahko brez vizuma bivajo eno leto, je že od začetka ruske invazije v Ukrajini konec februarja priljubljen cilj ruskih državljanov. V prvih štirih mesecih vojne se je po podatkih gruzijskega statističnega urada v Gruzijo zateklo skoraj 50.000 Rusov. V Armenijo, kjer prav tako ne potrebujejo vizumov, je v tem obdobju prišlo 40.000 Rusov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Evropska komisija pripravlja smernice glede sprejemanja ruskih državljanov, ki po razglasitvi delne mobilizacije v Rusiji, bežijo iz države, so povedali danes v Bruslju. Obenem ocenjujejo, da so razmere na mejah med EU in Rusijo zaenkrat stabilne.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje