Kazen za britansko serijsko morilko otrok: življenje bo preživela v zaporu

Svet 21. Avg 202314:06 1 komentar
Lucy Letby
Lucy Letby (Vir: PROFIMEDIA)

Britanska medicinska sestra Lucy Letby, ki jo je porota spoznala za krivo sedmih umorov novorojenčkov in poskusov umora še šestih, je bila obsojena na dosmrtno zaporno kazen. Izreka kazni se ni udeležila, kar je vzbudilo nemalo kritik.

Sodišče je odločilo: medicinska sestra Lucy Letby, spoznana za krivo umorov sedmih novorojenčkov in več poskusov umora v letih 2015 in 2016, bo življenje preživela v zaporu brez možnosti predčasne izpustitve. Sodišče ji je torej dosodilo kazen, ki je na Otoku zelo redka.

Letby je novorojenčke ubila na neonatalnem oddelku v bolnišnici v Chestru, kjer je delala. Med žrtvami so bili nedonošenčki, njene žrtve pa so po besedah sodnika občutile bolečino, ko so umirale – preiskava je namreč pokazala, da je Letby dojenčke med drugim zastrupljala z inzulinom in jim vbrizgavala zrak, ki ga niso potrebovali. Med umorjenimi novorojenčki so bili tudi dojenčki, ki so se rodili kot dvojčki oziroma trojčki, sodnik pa je v obrazložitvah predstavil vse primere.

Prav tako je sodnik poudaril, da so bila dejanja Lucy Letby načrtovana, izvedla pa jih je, ko drugi uslužbenci niso bili prisotni. “Ravnali ste na način, ki je povsem nasproten normalnim človeškim instinktom,” je dejal in spomnil, da je Letby družine svojih žrtev poiskala na družbenih omrežjih. Danes 33-letna Letby je morila v svojih 20. letih.

Izreka kazni se ni udeležila

Lucy Letby se izreka kazni ni udeležila, prav tako ni poslušala današnjih zaključnih besed družinskih članov žrtev. To je naletelo na nemalo kritik, britanski premier Rishi Sunak pa je po poročanju BBC že potrdil, da bodo pripravili spremembo zakonodaje, ki bo obsojene prisilila, da se udeležijo izreka kazni. Po besedah sodnika bodo Lucy Letby vročili tudi današnja pričevanja, ki jih ni poslušala, saj je zavrnila prihod na sodišče.

Lucy Letby
Aretacija Lucy Letby (Foto: Cheshire Constabulary/via REUTERS)

Srce parajoče izpovedi

Današnja pričevanja družin žrtev medicinske sestre Lucy Letby so bila izjemno pretresljiva. “Vedno je [otroku] težko pojasniti, da je bil trojček, in odgovoriti na vsa vprašanja, ki se mu lahko porodijo,” je v vnaprej posnetem nagovoru povedal oče Otroka O in Otroka P, dva od treh trojčkov, ki ju je Letby umorila. Dodal je: “Lucy Letby je uničila naša življenja. Jezo in sovraštvo, ki ju čutim do nje, ne bosta nikoli presahnila.”

Mati Otroka E, ki ga je Letby umorila, in Otroka F, ki ga je poskušala umoriti, dvojčkov, pa je spregovorila o posledicah, s katerimi živijo. Povedala je, da dečka, ki je preživel in čigar “potrebe so kompleksne”, ne pusti samega z nobenim zdravstvenim delavcem, čeprav se ji zdi “logično, da vsaka medicinska sestra ni kot Lucy”.

Mati Otroka D, novorojenčice, pa je po navedbah BBC povedala: “Izgubila sem zaupanje kot mati, kot ženska, kot prijateljica, kot žena.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje