Kazen za hrvaško gostinko, ker je podražila burek

Magazin 03. Avg 202317:05
burek, hrana, jogurt
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Lastnica gostinskega lokala v Slavonskem Brodu je dobila kazen, ker je po uvedbi evrske valute burek podražila za 0,21 evra, jogurt pa za 0,17 evra.

40-letna lastnica gostinskega lokala v Slavonskem Brodu je dvignila cene svojih produktov.

Po ugotovitvah tamkajšnje inšpektorice je to storila po uvedbi evra, torej v času od 1. do 18. januarja letos, poročanje spletne strani Danica povzema N1 Zagreb. V poslovnih prostorih svojega lokala s hitro prehrano je pri opravljanju gostinskih storitev uporabila nepošteno oziroma agresivno poslovno prakso, prepovedano z določili zakona o varstvu potrošnikov.

Sirov in mesni burek je še 31. decembra prodajala po ceni 1,99 evra, od 1. do 18. januarja pa je isti izdelek ponujala po ceni 2,20 evra. Ceno je dvignila za 0,21 evra, kar predstavlja 10,53-odstotno podražitev. Prav tako je 31. decembra jogurt prodajala po ceni 0,53 evra, od 1. do 18. januarja pa je omenjeni izdelek prodajala po ceni 0,70 evra. Razlika v ceni je bila 17 centov oziroma je šlo za 31,75-odstotno podražitev.

“Ker je po 31. decembru neupravičeno zvišala cene, je potrošnike ob uvedbi evra spravila v manj ugoden finančni položaj, pri čemer je izkoristila uvedbo evra in okoliščine, v katerih so se znašli potrošniki, kar je pomembno vplivalo na njihovo odločitev za nakup,” je sodnica zapisala v sodbi.  Lastnica gostinskega obrata je dobila kazen v višini 666 evrov, poleg tega mora plačati tudi 13,28 evra prekrškovnega stroška.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.