Evropski liberalci za volitve izbrali kar tri vodilne kandidate

Svet 20. Mar 202420:18 0 komentarjev
Evropski parlament
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL/BOBO

Evropska skupina liberalcev Renew je na današnjem dogodku predstavila trojico vodilnih kandidatov, ki jih bo popeljala na junijske evropske volitve. To so predsednica odbora za obrambo v nemškem bundestagu Marie-Agnes Strack Zimmermann, vodja skupine Renew v Evropskem parlamentu Valerie Hayer in evroposlanec Sandro Gozi.

Evropski liberalci, zbrani v politični skupini Renew, se na junijske volitve v Evropski parlament podajajo s skupino treh vodilnih kandidatov. Tudi tokrat bodo nastopili s skupno platformo, v kateri bodo sodelovali Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo (Alde), Evropska demokratska stranka (EDP) in novoustanovljeno zavezništvo Novi Evropejci.

V slednjem so med drugim stranka premierja Roberta Goloba Gibanje Svoboda, stranka francoskega predsednika Emmanuela Macrona Preporod in poljska sredinska stranka Poljska 2050.

Skupino Alde bo zastopala predsednica odbora za obrambo v nemškem bundestagu Marie-Agnes Strack Zimmermann iz vrst nemških liberalcev (FDP), ki je v nagovoru poudarila pomen evropske enotnosti. “Naša platforma se bo v kampanji zavzemala za Evropo blaginje, varnosti in svobode. Povezujejo nas načela liberalne demokracije, pri čemer je naš cilj enotna in uspešna celina. EU mora postati neodvisna in odporna. Zoperstaviti se moramo avtokratom, tako zunaj kot v EU,” je povedala.

Gibanje Svoboda sta na dogodku zastopala aktualna slovenska evroposlanca Irena Joveva in Klemen Grošelj, ki sta po novem tudi podpredsednika Novih Evropejcev. Na dogodku je bil tudi Roman Jakič, ki vodi regionalno mrežo liberalnih strank v okviru stranke Alde. Svoboda bo svojo listo kandidatov za evropske volitve predvidoma objavila do konca meseca.

Vodja politične skupine Renew v Evropskem parlamentu Valerie Hayer iz Francije, ki jo je v ekipo kandidatov predlagalo zavezništvo Novi Evropejci, je medtem pozvala k boju proti tistim silam, ki ogrožajo bolj enotno Evropo. Generalni sekretar EDP Sandro Gozi iz Italije, ki je bil na zadnjih volitvah v Evropski parlament izvoljen v Franciji, pa se je zavzel za reformo delovanja unije.

Liberalna politična družina je danes v Bruslju določila tudi skupna programska izhodišča za evropske volitve, ki bodo med 6. in 9. junijem. Med temi so evropska obramba in varnost, zeleni in trajnostni prehod ter boj proti avtokraciji in ekstremizmu, so navedli v kampanji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!