Kdo je bil ameriški novinar Brent Renaud, ki je umrl v Ukrajini

Svet 13. Mar 202220:06 0 komentarjev
Brent Renaud
Profimedia

Kdo je bil Brent Renaud, ameriški novinar, ki so ga ustrelili v ukrajinskem mestu Irpin v bližini Kijeva med pokrivanjem zgodb ljudi, ki bežijo pred vojno?

Brent Renaud je bil novinar in filmski ustvarjalec, ki je v preteklosti delal za New York Times. Kijevski šef policije Andrij Nebitov je dejal, da so ga ustrelili ruski vojaki, ki so ranili še dva novinarja. Renaudova smrt je prva smrt tujega novinarja, ki je pokrival vojno v Ukrajini.

Eden izmed ranjenih novinarjev Juan Arredondo je bil z ameriškim kolegom v trenutku, ko so začeli nanju streljati. V posnetku, objavljenem na družbenem omrežju Twitter, je povedal, da sta snemala begunce, ki so zapuščali mesto Irpin. Da bi prišla do drugega mostu v mestu, sta vstopila v avto, saj jima je nekdo ponudil prevoz. Ko sta prišla čez kontrolno točko, so začeli nanju streljati. Voznik je obrnil, a streljanje se je nadaljevalo – Renaud je bil ustreljen v vrat, Arredondo pa odpeljan v bolnišnico.

New York Times se je odzval na Renaudovo smrt, saj je ta s sabo imel novinarsko značko časopisa. Sporočili so, da jih je novica o njegovi smrti “globoko užalostila”, a da ga na misijo v Ukrajino niso poslali oni. Za NYT je nazadnje delal leta 2015, značka, ki jo je imel s sabo, pa je bila stara. Tudi NBC News je sporočil, da je Renaud delal zanje in da so v mislih z njegovo družino, prav tako pa so dodali, da v tem trenutku ni delal za njihovo medijsko hišo.

Renaud je v preteklosti poročal iz Afganistana, Iraka in Haitija. Za svojo dokumentarno serijo “Last Chance High” o šolah v Chicagu je leta 2014 prejel nagrado Peabody, ki jo podeljujejo za najboljše novinarske zgodbe.

Brent Renaud in nagrada Peabody
Profimedia

Pogosto je pri ustvarjanju sodeloval z bratom Craigom, a ni jasno, če je bil brat z njim tudi v Ukrajini. Njegov sodelavec in prijatelj Christof Putzel je dejal, da je zaradi smrti kolega uničen. “Brent je imel to sposobnost, da je šel kamorkoli, se dokopal do vsake zgodbe, znal je poslušati in sporočiti, kaj se dogaja ljudem. To je velika izguba za novinarstvo,” je povedal za CNN.

Putzel je dejal še, da je Renaud pripravljal dokumentarec o beguncih po svetu, ko se je začela kriza v Ukrajini. Že naslednji dan je bil na letalu proti Kijevu. Za zgodbo o orožju, ki ga iz ZDA tihotapijo v Mehiko, sta pred leti Putzel in Renaud prejela nagrado duPont. “Ko sva sprejela nagrado, sem rekel, da je od Brentovih jajc večje samo njegovo srce. In za temi besedami stojim.”

Novinarki Jane Ferguson, ki je po smrti Renauda bila na lokaciji streljanja, je ukrajinski policist dejal: “Povejte Ameriki, povejte svetu, kaj so naredili novinarju.” Da bi Rusijo zaradi smrti novinarja lahko s strani ZDA doleteli “ustrezni ukrepi”, pa je sporočil ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan za CBS News. Dodal je, da je to pokazatelj “brezobzirne agresije Rusov, ki ciljajo civiliste, bolnišnice, verske objekte in novinarje”.

To pa ni prvi napad na novinarje, odkar se je začela vojna v Ukrajini. V napadu na kijevski televizijski stolp pred manj kot dvema tednoma je umrl ukrajinski novinar in snemalec Jevgenij Sakun, med vožnjo v Kijev pa so napadli tudi novinarsko ekipo britanskega Sky Newsa, pri čemer je bil ranjen novinar Stuart Ramsay.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!