Kdo je kapitan, ki je prvi zaplul pod Pelješkim mostom

Svet 26. Jun 202209:07 > 09:13 0 komentarjev
Jozo Glavić
N1

Ta teden je pod Pelješkim mostom zapeljala prva velika križarka. Njen kapitan, Jozo Glavić, pa je znan tudi po tem, da je z vožnjo po Korintskem kanalu podrl rekord.

V četrtek zjutraj je pod Pelješkim mostom, ki se za promet odpira 26. julija, zapeljala prva turistična križarka. Zasidrala se je v Neumu v Bosni in Hercegovini (BiH), kamor je priplula iz Kotorja v Črni gori. Po pristanku v tem jadranskem mestecu so se potniki križarke, imenovane Bolette, odpravili na ogled turističnih znamenitosti v BiH.

Prihod križarke pa je razburil predstavnike mestnih oblasti Neuma. Župan obmorskega mesteca Dragan Jurković je že napovedal, da bodo poskušali izvedeti, kdo je dal soglasje za vstop ladje na območje Neuma. Navdušeni pa niso niti domačini, saj menijo, da ladja ogroža naravni ekosistem in povzroča onesnaževanje.

Ladja, ki je s svojimi 237 metri največja ladja, ki je kdajkoli priplula v morske vode BiH, pluje pod poveljstvom Jozota Glavića iz Dubrovnika. Zračni ugrez oziroma višina od vode do najvišje točke na ladji je 48,1 metra, pod Pelješkim mostom pa lahko plujejo ladje z največ 55 metrov višine.

Jozo Glavić pa ni znan le po tem, da je prvi zaplul pod Pelješkim mostom, ampak je s plutjem skozi Korintski kanal podrl rekord, poroča N1 BiH. Kot je sporočilo podjetje Fred Olsen Cruise Lines, je Glavić tisti kapitan, ki je križarko Braemar popeljal po ozkem Korintskem kanalu in s tem dosegel nov rekord – to je največja ladja, ki je plula po kanalu. Ladja je široka 22,5 metra, Korintski kanal pa le 25 metrov. “Nisem še povsem dojel vsega, kar se je zgodilo. Počaščen sem, da sem dobil to priložnost. To je trenutek, ki ga ne bom nikoli pozabil in bom vedno ponosen nanj,” je o potovanju skozi ozek kanal povedal kapitan. Dodal je, da je med plovbo skozi kanal razmišljal o različnih scenarijih, kaj vse bi se lahko zgodilo.

Video: pod Pelješkim mostom zaplula prva križarka

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!