Kdo je kontroverzni ruski ideolog, ki je hčerko izgubil v eksploziji

Svet 22. Avg 202209:18 0 komentarjev
Aleksander Dugin
PROFIMEDIA

Ruski sociolog in ideolog Aleksander Dugin, čigar hčerka Darja je v soboto umrla v avtomobilski eksploziji, je vodilni ideolog, ki propagira vzpostavitev Evrazije in širi nacionalistično idejo, ki je v Moskvi vse bolj vplivna.

Aleksander Dugin je v svojih 60 letih prehodil izjemno pot: od obrobnega ideologa do vodje vodilne ideologije, ki Rusijo vidi v središču “evrazijskega” imperija in kljubuje zahodni dekadenci. Mnogi mediji Dugina pišejo, da gre za tesnega zaveznika Vladimirja Putina in njegovega svetovalca – nekateri ga označujejo celo kot Putinovi možgani, iz česar bi lahko razbrali, da ima velik vpliv na ruskega predsednika in njegovo razmišljanje. Prav tako mu nekateri pripisujejo, da je utemeljitelj ruske agresije na Ukrajino. 

Bomba, podtaknjena pod avtomobil, ki je v soboto ubila Duginovo hčer Darjo Dugin, naj bi bila namenjena njemu, saj se je s kulturnega festivala Tradicijo v Moskvo želel peljati v istem avtomobilu kot njegova 30-letna hčerka, a si je premislil in v zadnjem trenutku sedel v drugo vozilo. Po poročanju medijev naj bi hči nedavno izjavila, da je ponosna, da sta z očetom na črnem seznamu Rusov, za katere veljajo zahodne sankcije. ZDA so jo namreč obtožile, da je v svojih medijih širila laži o vojni v Ukrajini.

Aleksander Dugin je pred rusko priključitvijo Krima leta 2014 želel oživiti izraz “Novorosija” ali Nova Rusija, ki je vključeval ozemlja delov Ukrajine. Predsednik Vladimir Putin je novo besedo uporabil, ko je marca istega leta Krim razglasil za del Rusije, piše CNN.

Radikalni filozof že dolgo sovraži Ukrajince, ki se upirajo asimilaciji v “matično Rusijo”. Ko je bilo maja 2014 v spopadih v Odesi ubitih več deset proruskih protestnikov, naj bi dejal, da je “Ukrajino treba izbrisati z Zemlje in jo zgraditi na novo”. Leto dni kasneje so ZDA Dugina sankcionirale kot “soudeleženca pri dejanjih ali politikah, ki ogrožajo mir, varnost, stabilnost, suverenost ali ozemeljsko celovitost Ukrajine”.

Aleksander Dugin je leta 1997 objavil delo Temelji geopolitike, v katerem je predstavil svojo vizijo evrazijskega imperija, ki bi se raztezal od Dublina do Vladivostoka. V knjigi je zagovarjal sejanje nestabilnosti in nesoglasij v ZDA ter da se bitka za “svetovno prevlado Rusije” ni končala. Država pa ostaja “prizorišče antiameriške revolucije”.

Kot piše CNN, je knjiga v Rusiji postala uspešnica in prispevala k njegovemu hitremu akademskemu vzponu.

Nekaj časa je bil predstojnik oddelka za mednarodne odnose na oddelku za sociologijo na moskovski državni univerzi. Dugin je bil vedno eden najbolj glasnih Putinovih podpornikov, označil ga je celo za “absolutnega in nenadomestljivega”. Da je privrženost hitro postala medsebojna, dokazuje Putinov govor leta 2011, ko je začel javno govoriti o evrazijski uniji.

Ko je Rusija leta 2014 začela podpirati separatiste v Donbasu, je bil Dugin pomemben član Evrazijske mladinske zveze, ki je novačila ljudi z vojaškimi izkušnjami za boj v imenu samooklicane Ljudske republike Doneck.

Kdo je naročil napad na Dugina in njegovo hčerko, še ni jasno. A CNN piše, da mu kljub hitremu kariernemu vzponu ne primanjkuje sovražnikov, saj “časti” le Putina. V eni od izjav je dejal, da so “vsi, ki so na oblasti v Rusiji, reveži, razen Putina”.

Ruske oblasti so v nedeljo sprožile preiskavo. Ob tem ruski preiskovalni odbor je na podlagi že zbranih dokazov meni, da je eksplozijo nekdo načrtoval. “Glede na že pridobljene podatke preiskava kaže na to, da je bil zločin vnaprej načrtovan in naročen,” je v nedeljo sporočila preiskovalna komisija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!