Kdo je umorjeni mafijec, ki se je izdajal za Slovenca

Svet 11. Jan 202411:50 4 komentarji
Darko Gaisler (Foto: Srbsko notranje ministrstvo/MUP RS)

Pred dnevi so v Braziliji umorili Srba Darka Gaislerja, ki se je izdajal za slovenskega državljana. Izkazalo se je, da gre za znano ime iz balkanskega podzemlja, ki ga povezujejo z več umori. Geisler naj bi bil član razvpite kriminalne združbe Škaljarski klan. Ta je po padcu domnevnega balkanskega narkokralja Darka Šarića postala ena od skupin, ki so zapolnile praznino v trgovini z drogo med Južno Ameriko in Evropo.

Pred dnevi so v brazilskem mestu Santos ustrelili 43-letnika. Čeprav so brazilski mediji sprva poročali, da je bil slovenski državljan, se je izkazalo, da gre za srbskega člana kriminalne združbe. Pri sebi je imel ponarejene osebne dokumente, s katerimi se je izdajal za Slovenca Dejana Kovača.

Izkazalo se je, da gre v resnici za Darka Geislerja iz Pančeva, starega znanca balkanskega podzemlja, ki je identiteto v preteklosti že večkrat zamenjal, nazadnje se je pisal Nedeljković.

Povezujejo ga z več umori in številnimi drugimi kaznivimi dejanji. Pred desetimi leti je bil osumljen umora Andrije Mrdaka, prvega moža prav tako umorjenega vodje Barskega klana v Črni gori Armina Muše Osmanagića. Na posnetku s kraja Mrdakovega umora je razvidno, da si je Geisler poškodoval nogo, medtem ko je poskušal stopiti na motor, s katerim je s pomočnikom odšel v neznano smer, piše srbski portal Blic. Takrat se je za njim izgubila vsaka sled. Pravosodni organi so domnevali, da je še isti dan pobegnil v Bosno in Hercegovino, a je bil huje ranjen, zaradi česar so domnevali, da ni preživel.

Dolgoletna mednarodna policijska preiskava ni obrodila sadov, občasno so kriminalisti sicer prejeli informacije, da so ga opazili, a so bila to le ugibanja. Prav tako v več kot štirih letih po umoru niso dobili konkretne sledi o Geislerjevi lokaciji. Veljal je za neusmiljenega plačanca in člana Škaljarskega klana, ki je pred maščevanjem svojih rivalov in kriminalisti zbežal v Brazilijo. Tam je z ženo in sinom živel “popolno in umirjeno” življenje. Delal naj bi v mizarski delavnici, sosedi pa so ga opisali kot tihega in nedružabnega, navaja Blic.

43-letnika so ustrelili pred očmi njegovega štiriletnega otroka in žene pred vhodom hiše. Odgovornosti za njegovo smrt ni prevzel še nihče, a so le nekaj ur za tem zaradi suma sodelovanja pri umoru v Braziliji aretirali 42-letnega Hrvata, poroča Nova.rs. Po poročanju srbskega tabloida Alo pa naj bi njegov umor naročil vodja rivalskega Kavaškega klana Radoje Zviter.

Po navedbah črnogorske policije naj bi bil Geisler vpleten tudi v umor Vidaka Vorotovića iz Nikšića leta 2015, piše črnogorski portal Analitika.

Vidak je bil brat Marka Vorotovića, sodelavca razvpitega domnevnega balkanskega narkokralja Darka Šarića, ki se je na očeh svetovne javnosti prvič pojavil leta 2009, ko so v urugvajskem pristanišču Santiago Vasquez zasegli 2,8 tone kokaina na jahti Maui. Pristojni so takrat prijeli dva osumljenca, Urugvajca in Srba, ki sta skušala kokain pretihotapiti na čezoceansko ladjo. Ta je pod britansko zastavo plula proti zahodni obali Evrope. Tovor so pristojni nato prestregli v akciji, ki se je je prijelo ime Balkanski bojevnik.

Zakaj vojna med Kavaškim in Škaljarskim klanom?

Geislerja bi torej lahko umorili zaradi maščevanja, saj naj bi bil član Škaljarskega klana, kriminalne združbe, ki izvira iz črnogorske vasi Škaljari, po kateri je dobila ime. Združba je po padcu kralja kokaina Darka Šarića postala ena od skupin, ki so zapolnile praznino v trgovini z drogo med Južno Ameriko in Evropo.

Trgovino s kokainom so Škaljari “uradno” prevzeli leta 2010, ko je bil v domačem Kotorju ubit Dragan Dudić, dolgoletni tesni Šarićev sodelavec. Ko je sedel v lokalu, ga je ustrelil in ubil Ivan Vrečar, ki je v dosjejih srbske obveščevalne družbe (SIA) zabeležen kot član Škaljarskega klana.

Leta 2014 se je klan razcepil na dva dela. Poleg Škaljarskega je nastal Kavaški klan, poimenovan po mali vasici v Boki Kotorski in blizu slikovite črnogorske obale. Vasi Škarljari in Kavač sta oddaljeni samo nekaj kilometrov.

Razlog za razkol je bil spor glede 200-kilogramske pošiljke kokaina v Valencii, ki naj bi jo del ekipe poskušal prodati mimo ustaljenih tokov. Ker vodstvo zanjo ni vedelo, jo je zaplenilo. Užaljeni člani klana so se odcepili in ustanovili Kavaški klan pod vodstvom Črnogorcev Radoja Zvicerja in Slobodana Kašćelana.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje