Kdo so skrajneži, ki so želeli izvesti državni udar v Nemčiji

Svet 07. Dec 202218:02 1 komentar
Reichsbürger
PROFIMEDIA

Med tistimi, ki so v Nemčiji načrtovali državni udar, so tudi pripadniki skrajnega gibanja Reichsbürger, ki ga ima policija na očeh že dalj časa. Člani gibanja ne priznavajo trenutne ureditve nemške države, med njimi pa so zasidrani tudi neonacizem, antisemitizem in teorije zarote. V načrtovanje akcije naj bi bili vpleteni še člani skupine QAnon.

V Nemčiji so danes po vsej državi aretirali 25 ljudi, ki so načrtovali državni udar. Skupina skrajnih desničarjev in nekdanjih vojakov je med drugim načrtovala napad na stavbo nemškega parlamenta Reichstag in prevzem oblasti. V načrtovanje akcije naj bi bili vpleteni tudi člani skupine QAnon, ki verjamejo, da državo obvladuje “globoka država”, ki naj bi iz ozadja vlekla vse niti. Med organizatorji državnega udara pa so bili tudi pripadniki skrajnega gibanja Reichsbürger (Državljani rajha), ki je v Nemčiji vzklilo že leta 1871.

Kot piše nemški portal Deutsche Welle (DW), ga sestavljajo posamezniki in manjše skupine, pretežno iz zveznih držav Bavarska, Brandenburg in Mecklenburg – Predpomorjanska na vzhodu države. Nimajo enotne in trdne vodstvene strukture, zato se sestava skupine znotraj gibanja vseskozi spreminja. Po ocenah Zveznega urada za zaščito ustave, ki je v Nemčiji osrednja obveščevalna ustanova, ima gibanje 21.000 privržencev. Tudi sicer zvezni urad obravnava delovanje gibanja, v katerem je po njihovih podatkih večina moških starejših od 40 let.

Kot so leta 2018 zapisali v poročilu o skupini Reichsbürger, nekateri člani gibanja kažejo znake skrajno desnega ekstremizma, vendar je prevladujoča ideologija zavračanje sodobne ureditve nemške države. Skupina namreč odločno zanika ustavno ureditev v obliki zvezne republike, ki je nastala po drugi svetovni vojni. Člani gibanja verjamejo, da je današnja Nemčija le administrativna tvorba, ki je še vedno pod okupacijo ZDA, Velike Britanije in Francije, še piše DW.

Načrtovan napad na stavbo nemškega parlamenta Reichstag pa ni prvi tak dogodek. Med protesti proti ukrepom za preprečevanje širjenja koronavirusa marca 2020 je v Berlinu več sto ljudi skušalo vdreti v prostore parlamenta. Med njimi so bili tudi člani gibanja Reichsbürger.

Med člani so razširjene tudi teorije zarot, neonacizem in antisemitizem ter zanikanje holokavsta, kar pogosto širijo tudi prek spleta. Ker člani gibanja Reichsbürger trenutne nemške države ne priznavajo, se izogibajo tudi plačevanju davkov. Sami tiskajo tudi svoje potne liste, vozniška dovoljenja in registrske tablice, kar je v nasprotju z nemško zakonodajo.

Proti državni upravi se borijo tudi tako, da sodišča na vseh ravneh pogosto zasujejo z brezpredmetnimi dolgimi sodnimi dopisi. Nemški obveščevalci so zaznali, da pripadniki gibanja razglašajo manjše samostojne državice, kraljestva in administrativna območja. Pogosto se obrnejo na tuja veleposlaništva, da te samooklicane tvorbe priznajo.

Nemške obveščevalce pa skrbijo tudi nasilna dejanja skrajnih članov gibanja. Kot so zapisali v poročilu, imajo pripadniki gibanja Reichsbürger v lasti več kosov orožja od običajnih državljanov, za nekatera pa nimajo dovoljenj. Skrb vzbujajoče je tudi, da je med pripadniki več nekdanjih vojakov in drugih pripadnikov oboroženih sil.

Reichsbürger
PROFIMEDIA

Skrajneži so policijo večkrat napadli. Prvi strelski obračun so nemški obveščevalci v poročilu zaznali leta 2016, ko je med izselitvijo pripadnik gibanja Reichsbürger streljal na policiste. Še hujši obračun se je zgodil istega leta med policijsko akcijo, v kateri so nameravali zaseči 30 kosov orožja v lasti enega od članov skrajne skupine. Ta je policiste pričakal z neprebojnim jopičem in nanje takoj začel streljati. Poškodoval je štiri policiste, eden pa je zaradi poškodb umrl. Storilca je sodišče obsodilo na dosmrtni zapor.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje