V Nemčiji aretirali skupino, ki je načrtovala državni udar

Svet 07. Dec 202209:11 > 14:52 9 komentarjev
aretacije v Nemčiji
PROFIMEDIA

Nemška policija je po vsej državi aretirala 25 ljudi, ki so načrtovali državni udar. Skupina skrajnih desničarjev in nekdanjih vojakov je med drugim načrtovala napad na stavbo nemškega parlamenta Reichstag in prevzem oblasti.

Nemška policija je v 11 zveznih deželah aretirala 25 ljudi, ki so načrtovali državni udar. Člani skupine naj bi bili skrajni desničarji in nekdanji vojaki, ki so želeli napasti nemški parlament in prevzeti oblast.

V zgodnjih jutranjih racijah je sodelovalo več kot 3.000 policistov, vključno z elitnimi protiterorističnimi enotami. Preiskali so več kot 130 nepremičnin, kar so nemški mediji opisali kot eno največjih policijskih akcij v državi. Od 25 aretiranih moških in žensk jih 24 prihaja iz Nemčije, en osumljenec pa je iz Rusije. Po eno aretacijo so izvedli v Avstriji in Italiji. Osumljenih je še 27 ljudi.

Skupina somišljenikov, ki je načrtovala prevzem strmoglavljenje republike in zamenjavo z državo po vzoru Nemčije iz leta 1871, šteje okoli 50 moških in žensk. Kot je ob tem navedla tiskovna predstavnica urada zveznega tožilca, za to skupino še nimajo imena.

Tožilci so sicer kot domnevni vodji identificirali dve osebi. Prvi naj bi bil 71-letni moški P. R., ki so ga somišljeniki nazivali kot princ Heinrich XIII. in naj bi bil član ene od nemških plemiških družin. Druga oseba, Ruediger v. P., pa naj bi bil 69-letni nekdanji padalec, poroča Der Spiegel.

Po podatkih nemških tožilcev naj bi skupina skušala Heinricha XIII. oziroma P. R. postaviti za novega voditelja Nemčije. P. R. naj bi prav tako tudi že vzpostavil stik z ruskimi uradniki. Pri tem naj bi mu pomagala državljanka Rusije Vitalia B. Rusko veleposlaništvo v Berlinu je že zanikalo povezave s skrajno desničarskimi terorističnimi skupinami.

aretacije v Nemčiji aretacije v Nemčiji
Tilman Blasshofer/REUTERS
aretacije v Nemčiji aretacije v Nemčiji
Christian Mang/REUTERS
aretacije v Nemčiji aretacije v Nemčiji
Christian Mang/REUTERS
aretacije v Nemčiji aretacije v Nemčiji
Christian Mang/REUTERS
aretacije v Nemčiji aretacije v Nemčiji
Christian Mang/REUTERS
aretacije v Nemčiji aretacije v Nemčiji
Christian Mang/REUTERS
aretacije v Nemčiji aretacije v Nemčiji
Christian Mang/REUTERS
aretacije v Nemčiji aretacije v Nemčiji
PROFIMEDIA
aretacije v Nemčiji aretacije v Nemčiji
PROFIMEDIA

Med osumljenimi naj bi bili tudi pripadnik specialne enote nemških oboroženih sil Bundeswehr (KSK) in več rezervistov nemške vojske. Nemška policija naj bi tako preiskavo opravljala tudi pri vojaku doma in v vojašnici v zvezni državi Baden-Württemberg.

Člani skupine naj bi se srečevali že od leta 2021

Osrednji organ odločanja te skrajne skupine, ki se zavzema za drugačno ureditev, je svet, ki bi imel tudi resorje, denimo za pravosodje, zunanje zadeve, zdravje … Člani tega sveta se po poročanju nemških medijev srečujejo že od novembra 2021, ko naj bi začeli načrtovati prevzem oblasti in vzpostavitev lastnih državnih struktur.

Nemška javna televizija ZDF pa poroča, da naj bi bil med člani te skupine tudi nekdanji skrajno desni poslanec spodnjega doma nemškega parlamenta. Po pisanju medija naj bi postal novi nemški pravosodni minister.

Med zarotniki naj bi bili tudi člani skrajnega gibanja Reichsbürger (Državljani rajha), ki ga ima nemška policija zaradi nasilnih protestov in rasističnih teorij zarote že dolgo na očeh. Pripadniki te skupine ne priznavajo sodobne nemške države. To gibanje vključuje neonaciste, teoretike zarote, ljubitelje orožja in tudi nekdanje vojake. Člani gibanja zavračajo legitimnost Zvezne republike Nemčije in njenih državnih institucij, se izogibajo plačevanju davkov in so pogosto v sporu z oblastmi. “Zavedajo se, da je njihov načrt mogoče uresničiti le z uporabo vojaških sredstev in nasilja nad državnimi predstavniki,” opozarja zvezno tožilstvo. Nemška obveščevalna služba pa ocenjuje, da ima gibanje trenutno približno 21.000 privržencev.

Drugi osumljeni pa so člani skupine QAnon. Ta verjame, da državo obvladuje “globoka država”, ki naj bi vlekla vse niti.

Nemški minister za pravosodje Marco Buschmann je na Twitterju pohvalil racije in dejal, da je to dokaz, da je Nemčija sposobna braniti svojo demokracijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje