Ker je Rusinja objavila mavrico na Instagramu, ji grozi 15 dni zapora

Svet 30. Jan 202417:58
mavrična zastava
Slika je simbolična. (Foto. PROFIMEDIA)

V Rusiji odmeva primer ruske državljanke, ki so jo zaradi objave mavrice na Instagramu obtožili ekstremizma. Grozi ji do 15 dni zapora ali denarna kazen.

Rusija je proti 33-letni državljanki Ini Mosini vložila obtožnico zaradi prikazovanja simbola ekstremistične organizacije, je danes sporočila organizacija za človekove pravice Pervij Otdel. Mosina naj bi na svojem Instagram profilu objavila fotografijo mavrice, simbola skupnosti LGBTQ+, ki jo je Moskva novembra lani označila za ekstremistično.

Policija je kazenski postopek proti Mosini uvedla, potem ko je policist na njenem profilu na Instagramu opazil fotografijo mavrice. Na prvi sodni obravnavi se je Mosina zagovarjala, da je fotografijo objavila še preden so oblasti v državi novembra lani skupnost LGBTQ+ označile ekstremistično.

Organizacija Pervij Otdel medtem trdi, da obtožnica zoper Mosino ni v skladu z rusko ustavo, ki zagotavlja svobodo mnenja. Rusinji sicer zaradi objave mavrice grozi do 15 dni zapora ali globa okoli 20 evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V zadnjih letih je skupnost LGBTQ+ v državi pod vse večjim pritiskom oblasti. Pritisk se je okrepil zlasti po začetku ruske invazije na Ukrajino februarja 2022. Julija lani je denimo duma prepovedala zdravstvene posege in upravne postopke, ki ljudem omogočajo spremembo spola.