Kibernetski napad na zavarovalnici prizadel polovico Francozov

Svet 09. Feb 202416:29 0 komentarjev
kibernetski napad
PROFIMEDIA

Kibernetski napad na dve francoski zavarovalnici, ki ponujata dopolnilno zdravstveno zavarovanje, je prizadel 33 milijonov ljudi. To je približno polovica francoskega prebivalstva. Po navedbah francoske nacionalne komisije za zaščito podatkov (CNIL) so hekerji pridobili osebne podatke zavarovancev.

CNIL je v četrtek sporočil, da je bil kibernetski napad usmerjen v pridobivanje osebnih podatkov, kot so imena, datumi rojstva, podatki o zakonskem stanu, številke socialnega zavarovanja ter garancije pogodb o sklenjenem dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju. Med ukradenimi podatki pa naj ne bi bilo naslovov bivališč, zdravstvenih izvidov in podatkov o bančnih računih, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Zavarovalnici oškodovanih zavarovancev Viamedis in Almerys sta CNIL o napadu obvestili že januarja, CNIL pa bo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP preverila, ali imata zavarovalnici ustrezno zaščiteni bazi podatkov.

Zavarovalnica Viamedis je v začetku februarja vložila ovadbo na državnem tožilstvu in navedla, da je po kibernetskem napadu prekinila sodelovanje s podjetjem, ki je izdelal platformo, kjer hranijo njihovo bazo podatkov. Generalni direktor zavarovalnice Christophe Candé pa je za AFP pojasnil, da ni šlo za napad z invazivno programsko opremo, temveč za hekerski vdor v platformo.

Po navedbah dpa bosta zavarovalnici oškodovance obvestili, če so hekerji ukradli njihove podatke. CNIL pa je oškodovance pozval, naj bodo previdni pri zadevah v zvezi z zdravstvenim zavarovanjem. Nacionalna komisija jim je svetovala tudi, naj bodo pozorni na morebitno sumljivo dogajanje na njihovih bančnih računih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!