Kijev in Moskva poročata o težkih bojih na vzhodu in jugu Ukrajine

Svet 12. Jul 202310:36 4 komentarji
Ukrajinska vojska blizu Bahmuta
(Foto: Ofiia Gatilova/REUTERS)

Ukrajina in Rusija poročata o težkih bojih, ki v času ukrajinske protiofenzive potekajo na vzhodu in jugu države. Ukrajina je v drugi zaporedni noči ruskih napadov prav tako sestrelila 11 od 15 dronov, Moskva pa je zagrozila s protiukrepi, če bodo ZDA uresničile obljubo in Ukrajino dobavile kasetne bombe.

Medtem ko je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v litovski prestolnici, kjer se med drugim pogovarjajo o perspektivi članstva Ukrajine v Natu, ukrajinska vojska nadaljuje s protiofenzivo. V torek je ukrajinska vojska poročala o hudih bojih na vzhodu in jugovzhodu države, navaja tiskovna agencija Reuters.

Dogajanje na bojiščih na vzhodu je osredotočeno na okolico mesta Bahmut, ki so ga ruske sile dokončno zavzele maja. Tiskovni predstavnik ukrajinskega generalštaba Andrij Kovaljov je sporočil, da so ukrajinske enote odbile rusko napredovanje v bližini dveh krajev, ki ležita severno od Bahmuta. Rusko ministrstvo za obrambo pa je sporočilo, da so ruske sile preprečile devet poskusov prodora Ukrajincev v regiji Doneck (na vzhodu Ukrajine).

Ukrajina je medtem sporočila, da je na jugu zavzela več vasi. Tam si, spomnimo, prizadeva prodreti do Azovskega morja, s čimer bi ruskim silam onemogočila dostop do Krima iz celinskega dela Rusije.

Ukrajina
Gleb Garanich/REUTERS

Rusija je na tarče po Ukrajini sicer znova izvedla nočne zračne napade. Kot je navedla Ukrajina, je bilo v ruskem napadu drugo zaporedno noč uporabljenih 15 dronov kamikaz, pri čemer jih je enajst sestrelila protiraketna obramba osrednjega in vzhodnega zračnega poveljstva sestrelila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Guverner osrednje regije Čerkasi Igor Taburec je javil, da je eden od dronov zadel nestanovanjsko stavbo, ki jo je zajel požar. Dva človeka so z opeklinami prepeljali v bolnišnico.

Oblasti v Kijevu poročajo tudi o napadu z droni na prestolnico, a ne navajajo števila letalnikov. Rusija je že v torek z droni napadla tako Kijev kot pristaniško mesto Odesa na jugu države. Ukrajinska vojska je poročala o skupno 26 sestreljenih ruskih brezpilotnih letalnikih.

Rusija grozi s “podobnim” orožjem

Če bodo ZDA Ukrajini dobavile kasetno strelivo, se bo Rusija odzvala z uporabo “podobnega orožja”, je napovedal ruski obrambni minister Sergej Šojgu. Dodal je še, da so ruske kastne bombe “veliko učinkovitejše od ameriških”, imeli pa naj bi veliko različnih. Obenem je posvaril, da bo morebitna ameriška dobava kasetnih bomb Ukrajini “seveda podaljšala konflikt”.

Ruska vojska naj bi sicer kljub nasprotnim trditvam Moskve doslej v agresiji nad Ukrajino že večkrat uporabila kasetne bombe.

Medtem ko večina držav prepoveduje kasetne bombe, Ukrajina, Rusija in ZDA niso podpisnice konvencije o njihovi prepovedi iz leta 2008.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje