Moskva: Najnovejše balistične rakete sarmat so v bojni pripravljenosti

Svet 01. Sep 202314:07 > 19:26 15 komentarjev
REUTERS

Ukrajinske obveščevalne službe trdijo, da je sredin napad z brezpilotnimi letalniki na rusko vojaško letališče pri kraju Pskov bil izveden z ozemlja Rusije. A pri tem ni bilo navedeno, ali so napad izvedle ukrajinske ali ruske sile. Medtem naj bi ruske sile na vzhodu Ukrajine dosegle napredek. Iz Moskve prav tako prihaja vest, da so nove ruske medcelinske balistične rakete sarmat v bojni pripravljenosti, iz Kijeva pa, da je britanski orožarski velikan BAE Systems v Ukrajini ustanovil podjetje.

Sredin napad z brezpilotnimi letalniki na rusko vojaško letališče pri kraju Pskov je bil izveden z ozemlja Rusije, je danes zatrdil vodja ukrajinskih obveščevalnih služb Kirilo Budanov.

Sredini brezpilotni napadi so bili najobsežnejši od začetka vojne, napadli so šest ruskih regij, cilj pa je bilo poškodovanje letališč in uničenje vojaških letal. Napad pa po mnenju vojaškega analitika kaže, da Ukrajina vstopa v odločnejšo fazo ofenzive.

Dodal je, da letala, ki so bila v napadu uničena oziroma poškodovana, Rusija uporablja za prevoz vojakov in tovora.

“Brezpilotni letalniki, ki so bili uporabljeni za napad na letalsko oporišče Kresti v Pskovu, so bili izstreljeni iz Rusije,” je na družbenih omrežjih zapisal Budanov, ki pa ni povedal, ali so napad izvedle ukrajinske ali ruske sile. Pojasnil je, da so zadeli štiri ruska vojaška letala IL-76, pri čemer sta bili dve letali uničeni, dve pa poškodovani. Po navedbah Moskve so bila vsa štiri letala poškodovana.

Britanski orožarski velikan BAE Systems v Ukrajini ustanovil podjetje

Britanski proizvajalec vojaške opreme BAE Systems je v četrtek sporočil, da je v Ukrajini ustanovil lokalno podjetje in z vlado podpisal sporazume za okrepitev pomoči Ukrajini v boju proti ruski agresiji. Kijev se je podjetju zahvalil, Moskva pa svari, da bodo podjetja, ki proizvajajo orožje za uporabo proti Rusiji lahko postala tarče njihovih sil.

“BAE Systems je ustanovil lokalno podjetje in podpisal sporazume z ukrajinsko vlado, da bi okrepil podporo ukrajinskim oboroženim silam in preučil možnost dobave lahkega orožja Ukrajini,” je v izjavi za javnost sporočilo podjetje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po sestanku z izvršnim direktorjem podjetja BAE Systems Charlesom Woodburnom poudaril, da je razvoj lastne orožarske industrije glavna prednostna naloga Ukrajine, poroča britanski BBC.

Kremelj pa je ob tem opozoril, da bodo vsa podjetja, ki proizvajajo orožje za uporabo proti Rusiji lahko postala tarče ruskih sil.

Iz Kremlja se pred tem ta teden sporočili, da si vojaški strokovnjaki prizadevajo ugotoviti, po katerih poteh letijo droni, da bi v prihodnosti preprečili podobne napade. Kraj Pskov sicer leži le okoli 30 kilometrov od ruske meje z Estonijo.

Zadnjih nekaj tednov Rusija vse pogosteje poroča o napadih z brezpilotnimi letalniki na svojem ozemlju. Nazadnje naj bi na dan napada na omenjeno letališče preprečila več drugih napadov, med drugim v regijah Moskva, Brjansk in Orjol ter v bližini Sevastopola na polotoku Krim.

napad na letališče Pskov v Rusiji
SPUTNIK/PROFIMEDIA

Nove ruske medcelinske balistične rakete sarmat so v bojni pripravljenosti

Vodja ruske vesoljske agencije Roskozmos Jurij Borisov je danes sporočil, da so nove napredne medcelinske balistične rakete ruske izdelave sarmat ali satan II v pripravljenosti za bojne naloge. Lahko nosijo več jedrskih bojnih konic in spadajo med ruske rakete naslednje generacije, ki jih je predsednik Vladimir Putin pred leti označil za nepremagljive.

Rakete sarmat, ki tehtajo 208 ton in imajo doseg do okoli 18.000 kilometrov, so nameščene v podzemnih raketnih silosih. Po navedbah ruskih oblasti lahko nosijo do 15 jedrskih bojnih konic. V ZDA pa ocenjujejo, da bi jih sarmat lahko nosil do največ deset. Ruska vojska je testno izstrelitev rakete sarmat izvedla že aprila lani v regiji Pleseck, približno 800 kilometrov severno od Moskve. Rakete so dosegle cilje na polotoku Kamčatka na ruskem Daljnem vzhodu.

Rusija poroča o napredku v bližini Kupjanska na vzhodu Ukrajine

Ruska vojska je zavzela več strateških višavij v bližini mesta Kupjansk na vzhodu Ukrajine, je danes sporočilo rusko obrambno ministrstvo in dodalo, da so ukrajinske sile v spopadih utrpele znatne izgube. Ukrajina je medtem v preteklih dneh poročala o uspehih na jugu države, njihove dosežke pa so danes potrdile tudi ZDA.

“V smeri Kupjanska so si enote izboljšale taktični položaj z zavzetjem sovražnikovih oporišč in ključnih višavij,” je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Kljub trditvam o napredku, je rusko ministrstvo priznalo, da so boji na jugu in vzhodu Ukrajine težki. Ob tem je dodalo, da ukrajinsko vojaško poveljstvo izvaja napade, ne da bi svojim enotam zagotovilo zadostno kritje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Napredek ukrajinskih sil na jugu države je danes potrdila tudi Bela hiša.

Kijev je mesto Kupjansk in okoliško ozemlje v regiji Harkov ponovno zavzel septembra lani.

Prek črnomorskega koridorja odpluli še dve tovorni ladji

Iz ukrajinskega pristanišča Pivdeni kakih 220 kilometrov od Odese sta danes prek črnomorskega koridorja odpluli še dve tovorni ladji, ki plujeta pod zastavama Liberije oziroma Maršalovih otokov. Filia Glory naj bi se najprej zasidrala v Odesi, nato pa odplula naprej proti pristanišču v bolgarskem mestu Varna. Ni pa znano, ali ladji prevažata tovor.

Zaradi ruske invazije na Ukrajino februarja lani je v črnomorskih pristaniščih zasidranih več deset ladij, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje