Kijev: V Rusijo so nezakonito odpeljali okoli 20 tisoč ukrajinskih otrok

Svet 02. Feb 202414:16 7 komentarjev
Olena Zelenska
Foto: PROFIMEDIA

Soproga ukrajinskega predsednika Olena Zelenska je na mednarodni konferenci v Rigi izpostavila, da je treba okrepiti prizadevanja za vrnitev ugrabljenih ukrajinskih otrok. Teh naj bi bilo okoli 20 tisoč.

Soproga ukrajinskega predsednika Olena Zelenska je pozvala mednarodno skupnost k okrepitvi prizadevanj za vrnitev ukrajinskih otrok, ki so jih med vojno nezakonito odpeljali v Rusijo. Po podatkih Kijeva gre za okoli 20 tisoč otrok.

Na dvodnevni mednarodni konferenci v Rigi z naslovom “Ruska vojna proti otrokom” je soproga Volodimirja Zelenskega izpostavila, da je treba narediti več. Vse države in vse mednarodne organizacije lahko pomagajo Ukrajini pri vračanju otrok, ki jih je ugrabila Rusija, je poudarila.

V pogovoru za Radio Svobodna Evropa v Rigi je opozorila na ključen pomen hitrega ukrepanja, saj Rusija pospešuje postopke posvojitev ukrajinskih otrok. Dlje časa so v Rusiji, globlji vpliv ima to na njihova življenja, je dejala. Pojasnila je še, da Kijev z zahodnimi zaveznicami razvija pravne mehanizme za okrepitev pritiska na Moskvo, da bi vrnila otroke.

“Rusija povzroča globoke in čustvene travme”

Ukrajina je doslej identificiral skoraj 20.000 otrok, ki naj bi jih odpeljali v Rusijo ali na območja v Ukrajini, ki jih je zasedla Rusija. Doslej se jih je vrnilo le nekaj sto.

Latvijski predsednik Edgars Rinkevičs je obtožil Rusijo, da z ugrabitvami ukrajinskih otrok namerno uničuje njihovo identiteto ter jim povzroča globoke čustvene in psihološke travme. To je kršitev mednarodnega humanitarnega prava, ki bi jo lahko opredelili kot vojni zločin, je poudaril.

Na konferenci je z udeleženci svoje izkušnje delilo devet ukrajinskih otrok, ki so se od začetka vojne uspeli vrniti iz Rusije. Ena o njih je povedala, da so jim govorili, da Ukrajine nikoli ni bilo in je ne bo, ter da so Rusi, poroča estonska javna televizija ERR.

Mednarodno kazensko sodišče (ICC) v Haagu je zaradi nezakonite deportacije več tisoč ukrajinskih otrok z okupiranih območij v Ukrajini marca lani izdalo nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina in njegove komisarke za pravice otrok Marije Lvove-Belove. Moskva obtožbe zanika in poudarja, da nalog nima pomena, saj Rusija ne priznava pristojnosti ICC.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje