Kim Džong Un naj bi potoval k Putinu, da dorečeta podrobnosti dobave orožja

Svet 11. Sep 202312:57 > 14:32 14 komentarjev
Kim Džong Un na srečanju z Vladimirjem Putinom leta 2019. (Foto: PROFIMEDIA)

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je po poročanju južnokorejskih medijev odpotoval v Rusijo, kjer naj bi se sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in z njim razpravljal o dobavi orožja za vojno v Ukrajini. Ameriški časnik New York Times navaja, da želi Rusija od Severne Koreje kupiti topniške in protitankovske izstrelke.

“Obveščevalni organi menijo, da se vlak, na katerem naj bi bil Kim Džong Un, premika proti Vladivostoku,” je za osrednjo južnokorejsko tiskovno agencijo Yonhap povedal neimenovani uradnik. Da se oblasti na ruski pacifiški obali pripravljajo na Kimov obisk, so danes ob sklicevanju na regionalne uradnike poročali tudi ruski mediji.

Pred tem so ameriški in drugi uradniki za New York Times konec tedna napovedali, da se bo Kim, ki Severno Korejo zapusti le redko, z oklepnim vlakom kmalu odpravil v Vladivostok na ruskem daljnem vzhodu na pogovore s Putinom o orožju.

Po poročanju južnokorejske televizije YTN v Seulu pričakujejo, da se bo severnokorejski voditelj s Putinom sestal v sredo. New York Times navaja, da želi Rusija od Severne Koreje kupiti topniške in protitankovske izstrelke za vojno v Ukrajini, v zameno pa bi poleg pomoči v hrani Pjongjang pridobil tudi tehnologijo za izdelavo satelitov in podmornic na jedrski pogon.

Kim Džong Un na srečanju z Vladimirjem Putinom leta 2019.
Kim Džong Un na srečanju z Vladimirjem Putinom leta 2019. (Foto: PROFIMEDIA)

Ruski predsednik in severnokorejski voditelj naj bi se sestala ob robu tridnevnega gospodarskega foruma v Vladivostoku. V Kremlju so šele danes potrdili, da bo Kim “v prihodnjih dneh” na povabilo Putina obiskal Rusijo in se z njim sestal, kmalu zatem pa je to potrdila tudi severnokorejska državna tiskovna agencija KCNA.

Pred tem so namreč iz Kremlja sporočili le, da se bo Putin ob robu foruma sestal s podpredsednikom kitajske vlade Džang Guočingom in podpredsednico Pany Yathotou, poročajo tuje tiskovne agencije.

ZDA so ocenile, da pomeni srečanje s Kimom izraz obupa Putina glede vojne v Ukrajini. “Prepotoval bo vso svojo državo, da bi se srečal z mednarodnim izobčencem in ga prosil za pomoč v vojni, v kateri je pričakoval, da bo zmagal že v prvem mesecu,” je dejal tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller.

Obe državi je spomnil, da bi kakršenkoli prenos orožja iz Severne Koreje v Rusijo pomenil kršitev več resolucij Varnostnega sveta Združenih narodov. Izpostavil je, da so ZDA pripravljene sprejeti nove sankcije proti državam, ki financirajo ruska vojna prizadevanja.

Putin in Kim sta se v Vladivostoku srečala že leta 2019, kar je bilo prvo in edino potovanje severnokorejskega voditelja v Rusijo doslej. Od začetka pandemije covida-19 svoje države domnevno ni sploh zapustil.

Rusija sicer velja za zgodovinsko zaveznico Pjongjanga, saj vezi med državama segajo do ustanovitve Severne Koreje pred 75 leti. Kim podpira ruski napad na Ukrajino, po navedbah Washingtona pa je Severna Koreja Rusiji v tem času že dobavljala orožje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje