Kitajska in Indija se spopadata s poglabljanjem energetske krize

Svet 30. Okt 202117:06 0 komentarjev
Kitajska premog
PROFIMEDIA

Dve največji azijski gospodarstvi hitita pri zajezitvi vse hujše energetske krize.

Kitajska skuša najti rešitev za vrtoglavo naraščanje cen, saj se njeni glavni premogovniški centri spopadajo z močnim deževjem in smrtonosnimi nesrečami – težavami, ki otežujejo prizadevanja za reševanje pomanjkanja električne energije.

Medtem nekateri indijski voditelji opozarjajo, da bi se ključne regije, vključno s prestolnico New Delhi, lahko spopadle s krizo električne energije, saj se bodo stroški električne energije zvišali, čeprav vlada trdi, da ima država dovolj zalog premoga, da zadosti povpraševanju.

Svetovno gospodarstvo se ponovno odpira in povpraševanje po energiji po vsem svetu narašča. Toda ponudba ne sledi povpraševanju.

Močno deževje in smrtonosne nesreče vzbujajo skrb na Kitajskem

Na Kitajskem je pomanjkanje električne energije posledica več dejavnikov, od kitajskega razcveta gradnje po pandemiji do njenega prizadevanja za zmanjšanje emisij ogljika na državni ravni, zaradi česar je na stotine premogovnikov ugasnilo ali zmanjšalo proizvodnjo na začetku letošnjega leta.

Omejitve premoga od ključnega dobavitelja – Avstralije, in vremenske razmere so to težavo še poglobile, saj je močno deževje prizadelo provinci Šanši in Šaanši, dve ključni rudarski središči, ki proizvajata skoraj polovico premoga v državi.

Incident s porušeno streho v rudniku premoga v mestu Šjanjang v provinci Šaanši je zadeve še poslabšal. Nesreča, v kateri so po poročanju državne tiskovne agencije Šinhva umrli štirje rudarji, štirje pa so bili hudo poškodovani, se je zgodila nekaj dni po tem, ko je vlada province posvarila vse rudnike, naj okrepijo varnostne preglede. Šinhva je sporočila, da lokalna vlada še vedno preiskuje vzrok nesreče.

Cena energetskega premoga, ki se uporablja predvsem za proizvodnjo električne energije, še naprej narašča. Na blagovni borzi v Džengdžuju so se v torek cene povišale za 11 odstotkov in dosegle nov rekord – skoraj 1.508 juanov (200 evrov) na tono. To je sledilo 8-odstotnemu povišanju v ponedeljek.

“Pričakujemo, da se bo kriza oskrbe s premogom in električno energijo na Kitajskem nadaljevala tudi pozimi,” so v torkovem poročilu zapisali analitiki Citija in dodali, da bo ta težava “povečala tveganja stagflacije in pritiske rasti na kitajsko in svetovno gospodarstvo v prihajajoči zimi, kar bo vplivalo na povišanje cen energije”.

“Izjemno nenormalno” vreme je na začetku tega meseca povzročilo zaprtje 60 rudnikov premoga v provinci Šanši, je v ponedeljek na spletu objavilo ministrstvo za izredne razmere. Skoraj vsi so od takrat nadaljevali proizvodnjo, je sporočila vlada.

Nacionalna komisija za reformo in razvoj – vodilni kitajski gospodarski načrtovalec – je ponovila, da bo vlada proizvajalcem električne energije na premog dovolila, da zaračunavajo več za energijo.

Od petka bodo morali vsi industrijski in komercialni uporabniki energije kupovati električno energijo po “tržno usmerjenih” cenah, so sporočili iz agencije. Peking je že jasno povedal, da se bodo cene električne energije lahko dvignile za kar 20 odstotkov glede na sedanje osnovne ravni oziroma referenčne cene, ki jih je določila vlada. Trenutno je meja deset odstotkov.

Prebivalci in kmetijska industrija ne bodo prizadeti, so sporočili iz agencije.

Indijski voditelji opozarjajo na morebitno krizo električne energije

Medtem državni voditelji v Indiji opozarjajo vlado na nevarnosti pomanjkanja premoga.

Predsednik vlade Delhija Arvind Kejriwal je tvitnil, da bi se prestolnica “lahko spopadla s krizo električne energije”, in dodal, da je nedavno pisal premierju Narendru Modiju, da bi ga opozoril na pomanjkanje energije.

Kejriwal je vlado pozval, naj preusmeri dobavo premoga in plina gospodarskim družbam, ki oskrbujejo prestolnico, in dejal, da je “bistveno ohraniti neprekinjeno napajanje v Delhiju, ki skrbi za strateške in pomembne objekte nacionalnega pomena”.

Tudi glavni minister južnega Andra Pradeša Jagan Mohan Reddy je Modiju pred kratkim dejal, da so razmere skrb vzbujajoče.

Zaloge premoga v večini indijskih elektrarn so padle na kritično nizko raven.

Kar 61 od 135 elektrarn na premog v tretjem največjem azijskem gospodarstvu ima zalogo premoga za dva dni ali manj, je v poročilu zapisala indijska centralna uprava za elektriko (CEA). Zaloge premoga pri 16 od njih so padle na nič, je dodal.

Toda indijska vlada vztraja, da ima dovolj zalog, da zadosti povpraševanju.

Skupne zaloge goriva v elektrarnah na premog znašajo približno 7,2 milijona ton, kar zadostuje za štiri dni, je v nedeljski izjavi zapisalo ministrstvo za premog. Agencija je dodala, da ima vladni rudarski velikan Coal India zaloge več kot 40 milijonov metričnih ton.

“Vsak strah pred motnjami v oskrbi z električno energijo je popolnoma brezpredmeten,” so sporočili z ministrstva.

Kljub temu razmere v Indiji “ostajajo negotove”, so v torek zapisali analitiki pri ANZ Research. Medtem ko Coal India pravi, da so se njene dnevne zaloge povečale, analitiki ugotavljajo, da nekatere province “dobivajo manj kot polovico pogodbenih količin” in da vse bolj primanjkuje električne energije v državah Pandžab in Džarkand.

Avtorici:  Laura He in Manveena Suri

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!