Kitajska menda preizkusila novo vesoljsko plovilo s hiperzvočno raketo

Svet 17. Okt 202113:00 1 komentar
Hiperzvočna raketa
(Na simbolični fotografiji hiperzvočna raketa). Raytheon Missiles & Defense/REUTERS

Kitajska je menda preizkusila novo vesoljsko plovilo s hiperzvočno raketo, napredek Kitajske na področju hiperzvočnega orožja pa preseneča ZDA. Medtem ko je hiperzvočno orožje razvilo že več držav, poleg Kitajske tudi ZDA in Rusija, zaostaja razvoj zmogljivosti za sestrelitev hiperzvočnih raket.

Kitajska naj bi preizkusila novo vesoljsko plovilo s hiperzvočno raketo, na katero je mogoče namestiti jedrsko konico, je v soboto poročal britanski časnik Financial Times (FT). V vesolje naj bi ga avgusta poslali z nosilno raketo Dolgi pohod. O izstrelitvah te nosilne rakete kitajske oblasti običajno obvestijo javnost, tokrat pa so preizkus zamolčale.

FT, ki se sklicuje na različne vire blizu preizkusa, še navaja, da je raketa v nizki orbiti krožila okoli Zemlje in se nato spustila proti tarči, ki pa jo je zgrešila za več kot 30 kilometrov, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajski napredek na področju hiperzvočnega orožja je po navedbah FT “presenetil ameriške obveščevalce”. Tiskovni predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva John Kirby poročanja časnika ni želel podrobneje komentirati. “Jasno smo izrazili naše skrbi glede vojaških zmogljivosti, ki jih razvija Kitajska, zmogljivosti, ki zgolj krepijo napetosti v regiji in širše,” je povedal.

Države še ne zmorejo sestreliti hiperzvočnih raket

Poleg Kitajske hiperzvočno orožje razvijajo še ZDA, Rusija in še najmanj pet drugih držav. Ruska vojska je v začetku oktobra sporočila, da je z jedrske podmornice prvič uspešno izstrelila novo hipezvočno vodeno raketo, ki je zadela poskusno tarčo v Barentsovem morju. “Poskusna izstrelitev rakete cirkon z jedrske podmornice je bila ocenjena kot uspešna,” je takrat zapisalo rusko obrambno ministrstvo.

Hiperzvočne rakete, ki lahko tako kot tradicionalne balistične rakete nosijo jedrske konice, lahko letijo z več kot petkratno hitrostjo zvoka. Balistične rakete v loku poletijo visoko v vesolje, da dosežejo tarčo, medtem ko hiperzvočne letijo nižje v atmosferi in lahko tarčo dosežejo hitreje. Poleg tega jih je mogoče usmerjati, zaradi česar jih je težje izslediti in se braniti proti njim. Države so razvile sisteme za zaščito pred balističnimi in vodenimi raketami, medtem ko zmogljivosti za sestrelitev hiperzvočnih raket še ne poznajo.

Peking je hipersonično raketo preizkusil v času naraščanja napetosti med ZDA in Kitajsko. Peking je poleg tega okrepil svoje vojaške aktivnosti v bližini Tajvana, katerega samostojnosti ne priznava in otok obravnava kot svoje ozemlje. Kitajski predsednik Ši Džinping se je nedavno zavzel za “ponovno združitev” s Tajvanom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje