Kitajska odkrila državljana, ki naj bi vohunil za Cio

Svet 11. Avg 202310:14 3 komentarji
Kitajska
PROFIMEDIA

Kitajska je nedavno razkrila primer vohunjenja, v katerega je bil vpleten 52-letni kitajski državljan, imenovan Zeng, ki naj bi ameriški obveščevalni agenciji Cia posredoval občutljive informacije o kitajski vojski, so danes sporočili iz Pekinga. V zameno naj bi prejel veliko vsoto denarja in možnost selitve v ZDA.

Kitajska je razkrila 52-letnega vohuna po imenu Zeng, kitajskega državljana, ki naj bi Cii posredoval občutljive informacije o kitajski vojski.

“Po natančni preiskavi je organ državne varnosti pridobil dokaze o Zengovih vohunskih dejavnostih in v skladu z zakonom proti njemu sprejel prisilne ukrepe za pravočasno odpravo škode,” je sporočilo kitajsko ministrstvo za državno varnost. Dodalo je, da je agent Cie Zenga, ki je delal v vojaški industriji, rekrutiral v Italiji.

Prepričal naj bi ga, da agenciji v zameno za veliko vsoto denarja in pomoč pri selitvi njega in njegove družine v ZDA posreduje občutljive informacije o kitajski vojski. Z ameriško stranjo naj bi podpisal pogodbo in se udeležil usposabljanja, preden se je vrnil na Kitajsko. Podrobnosti o njegovi kazni niso znane, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajska je v zadnjem času okrepila prizadevanja za boj proti vohunjenju. 1. julija je v državi začel veljati nov zakon, ki je znatno razširil opredelitev vohunstva in oblastem podelil več pooblastil za kaznovanje oseb, ki po njihovi oceni ogrožajo kitajsko nacionalno varnost.

Kritiki zakona na čelu z ZDA menijo, da zakon med drugim vsebuje nejasne opredelitve nacionalnih interesov, kar bi oblasti lahko izkoristile pri obračunavanju z disidenti in domnevnimi sovražniki države. Peking medtem vztraja, da ima pravico varovati svojo nacionalno varnost z zakonodajo, in trdi, da pri tem spoštuje vladavino prava.

Kitajska zakonodaja je sicer že pred sprejetjem revidiranega zakona predvidevala stroge kazni za vohunska dejanja, od dosmrtnega zapora do usmrtitve.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje