Kitajska pod drobnogledom Združenih narodov

Svet 20. Maj 202217:49 0 komentarjev
Michelle Bachelet
Denis Balibouse/REUTERS

Visoka komisarka ZN za človekove pravice Michelle Bachelet bo prihodnji teden odpotovala na dolgo pričakovani obisk na Kitajsko, kjer bo med drugim obiskala tudi provinco Sinkiang. Do obiska komisarke, ki bo deležen velike mednarodne pozornosti, prihaja po zahtevah, da naj opozori na zlorabe tamkaj živeče ujgurske manjšine.

Po letih zahtev za “smiseln in neomejen” dostop do Sinkianga se bo Michelle Bachelet končno odpravila na šestdnevno misijo na Kitajsko, ki jo bo začela v ponedeljek, so danes sporočili iz njenega urada. Dolgo pričakovani obisk, do katerega prihaja na povabilo Pekinga, pomeni prvo potovanje komisarke za človekove pravice ZN na Kitajskem po tistem, ko je tja leta leta 2005 odpotovala Louise Arbor, ki je nekoč zasedala ta položaj.

Bacheletova je zahtevala dostop do vseh območij na Kitajskem, odkar je leta 2018 prevzela funkcijo. Čeprav je večkrat izrazila zaskrbljenost zaradi obtožb o obsežnih zlorabah v Sinkiangu, je bila deležna kritik, da ni zavzela dovolj odločnega stališča, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Michelle Bachelet se bo srečala s “številnimi visokimi uradniki na nacionalni in lokalni ravni”, so še sporočili iz njenega urada. Ob tem so navedli, da se bo sestala tudi z organizacijami civilne družbe, predstavniki podjetij, akademiki in predavala študentom na univerzi Guangzhou. Kljub njenim zahtevam po “neomejenem dostopu” pa so skupine za človekove pravice opozorile, da pogoji obiska niso bili razkriti. Izrazili so zaskrbljenost, da bi lahko kitajske oblasti manipulirale njen obisk, saj so vedno vztrajale, da jih zanima le “prijateljski obisk”.

Človekoljubne organizacije redno opozarjajo na domnevne kršitve pravic, prisilno delo in zapiranje Ujgurov ter ostalih manjšin v “prevzgojna taborišča” v Sinkiangu. Po njihovih navedbah je v teh taboriščih pristalo najmanj milijon pripadnikov pretežno muslimanskih manjšin. V ZDA in nekaterih drugih zahodnih državah so ravnanje Kitajske z ujgursko manjšino označili za “genocid”. Oblasti na Kitajskem zavračajo te obtožbe, rekoč da gre za poklicne izobraževalne centre, katerih namen je zmanjšati privlačnost islamističnega terorizma med tamkajšnjimi prebivalci.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!