Slovenskega novinarja po mesecu dni izpustili iz zapora v Iraku

Slovenija 20. Maj 202212:12 > 15:13 0 komentarjev
Matej Kavčič
Radio Študent/FACEBOOK

Slovenskega novinarja Mateja Kavčiča in nemško kolegico Marlene Förster so po mesecu dni izpustili iz zapora v iraškem Bagdadu, danes popoldan pa se je že vrnil v domovino.

Radio Študent (RŠ) in Časopis za kritiko znanosti, domišljijo in novo antropologijo (ČKZ) sta na Facebooku sporočila, da so iraške oblasti iz zapora v Bagdadu izpustile slovenskega novinarja Mateja Kavčiča in nemško kolegico Marlene Förster. “Veselimo se njegovega skorajšnjega prihoda in vsega, kar bo delil z nami,” so dopisali na ČKZ.

Navedbe so naknadno potrdili tudi na ministrstvu za zunanje zadeve. “Postopek zoper Kavčiča je po intenzivnih pogovorih med iraškimi in slovenskimi oblastmi v zadnjih dneh zdaj zaključen,” so še sporočili z ministrstva. Kavčič se je danes popoldan že vrnil v Slovenijo.

Novico so potrdili tudi v Društvu novinarjev Slovenije (DNS), katerega član je Kavčič. Dodali so, da so se vsa prizadevanja za diplomatsko posredovanje in reševanje izkazala za uspešna, znova pa opozorili, da “morajo novinarji in novinarke po vsem svetu imeti možnost svobodnega opravljanja svojega dela, ne da bi se bali kakršnih koli maščevalnih ukrepov”.

Novinarja sta bila v iraškem zaporu priprta mesec dni.

RŠ ob tem poziva k donacijam za nastale stroške pravne pomoči za oba novinarja. Oba medija, s katerima je Kavčič kot samostojno novinar sodeloval, sta se pred dvema dnevoma podpisala pod vnovičen poziv k izpustitvi iz zapora. Sporočila sta, da je Matejevo stanje dobro, da mu je bil omogočen stik s svojci, obisk slovenskega konzularnega predstavnika ter zastopstvo odvetnika. Ob tem sta izpostavila tudi Kavčičevo dosedanje delo, “poleg novinarstva in izjemnega glasbenega udejstvovanja je svoj čas namenjal solidarnostnemu delu z begunci ob balkanski poti,” so zapisali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!