Kitajska vojska simulirala napade na ključne tarče na Tajvanu

Svet 09. Apr 202311:17 5 komentarjev
kitajska vojska
PROFIMEDIA

Drugi dan vojaških vaj so kitajske oborožene sile simulirale napade na "ključne tarče na tajvanskem otoku", je poročala kitajska državna televizija CCTV.

Kitajska vojska je v soboto ob začetku tridnevnih vaj sporočila, da te služijo kot svarilo “pred sodelovanjem med separatističnimi silami, ki želijo neodvisnost Tajvana, ter tujimi silami in njihovimi provokacijami”. Vaje bodo končali predvidoma v ponedeljek.

Tajvansko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da so v okolici otoka prvi dan vaj našteli 71 letal in devet plovil kitajske vojne mornarice.

Kitajska je vaje napovedala po sredinem srečanju tajvanske predsednice Tsai Ing-wen s predsednikom predstavniškega doma ameriškega kongresa Kevinom McCarthyjem v Kaliforniji.

Lani poleti je Kitajska po obisku McCarthyjeve predhodnice na čelu predstavniškega doma Nancy Pelosi v Tajpeju v vodah okoli Tajvana izvedla petdnevne vojaške vaje, največje dotlej.

Čeprav Tajvan od konca državljanske vojne leta 1949 deluje neodvisno od kitajske celine, Peking otok v okviru politike ene Kitajske še naprej obravnava kot del svojega ozemlja. K ponovni združitvi je na nedavnem zasedanju ljudskega kongresa znova pozval tudi kitajski predsednik Ši Džinping.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje