Kitajske oblasti Britanca obsodile vohunjenja, za zapahi bo odsedel pet let

Svet 26. Jan 202411:35 1 komentar
zapor
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Kitajske oblasti so britanskega državljana zaradi vohunjenja obsodile na pet let zapora. Nezakonito naj bi pridobival obveščevalne podatke.

Britanec Ian Stones je bil leta 2022 na Kitajskem obsojen na pet let zapora zaradi vohunjenja, so danes sporočile oblasti v Pekingu, ki sicer doslej o primeru še niso poročale. Kitajska podrobnosti glede obsodbe ni podala.

Ameriški časnik Wall Street Journal je v četrtek poročal, da je britanski državljan izginil leta 2018 po desetletjih dela na Kitajskem in se pri tem skliceval predvsem na izjave njegovih družinskih članov.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Wang Wenbin pa je danes na vprašanje o poročanju ameriškega časnika odgovoril, da je sodišče v Pekingu leta 2022 obsodilo Britanca na pet let zapora zaradi “nezakonitega pridobivanja obveščevalnih podatkov za čezmorske akterje”.

Dodal je, da so Britancu zagotovili vse pravice v skladu z zakonodajo ter poskrbeli, da so ga britanski uradniki lahko obiskali in se udeležili sojenja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajska in Velika Britanija sta sicer v zadnjih mesecih druga drugo večkrat obtožili vohunjenja. Peking je denimo nedavno izjavil, da naj bi vodja enega od svetovalnih podjetij vohunil za britansko obveščevalno službo MI6. Velika Britanija je medtem lani aretirala raziskovalca v britanskem parlamentu, ki ga sumi kršitev zakona o državnih skrivnostih in vohunjenja za Kitajsko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje