“Kitajski Jeff Bezos” se je izognil sojenju, z domnevno žrtvijo se je poravnal

Svet 03. Okt 202209:27 0 komentarjev
Richard Qiangdong
PROFIMEDIA

V ponedeljek bi se moralo v Združenih državah Amerike začeti sojenje v enem najbolj odmevnih primerov domnevne spolne zlorabe na Kitajskem. 49-letnega kitajskega poslovneža in milijarderja Richarda Liuja, ki je znan tudi kot "kitajski Jeff Bezos", je študentka leta 2018 obtožila spolne zlorabe. A zadeva, ki že štiri leta deli kitajsko javnost, ne bo dobila sodnega epiloga – tožnica in obtoženec sta se namreč za zaprtimi vrati dogovorila o poravnavi.

Ustanovitelja kitajskega podjetja za spletno prodajo JD.com Richarda Liuja oziroma Liuja Čjangdonga je poleti 2018 takrat 21-letna kitajska študentka Liu Džingjao obtožila spolne zlorabe. Sojenje bi se moralo v ponedeljek začeti v ameriški zvezni državi Minnesoti, kjer naj bi se zloraba tudi zgodila. Sojenje bi bilo javno, kar je v Ljudski republiki Kitajski praktično nemogoče, piše BBC.

Toda po navedbah BBC sta se v soboto milijarder in tožnica dogovorila o poravnavi in se izognila javnemu sojenju. Njuni odvetniki so dejali, da se je po incidentu “zgodil nesporazum, ki je požel veliko pozornosti javnosti in povzročil globoko trpljenje tako obtoženca kot tožnice in njunih družin. Da bi se izognila nadaljnji bolečini in trpljenju, ki ju je povzročila tožba, sta se oba odločila premostiti razlike in pravni spor poravnati sama.”

Podrobnosti poravnave niso znane.

Mnoge Kitajce je novica presenetila. Kot piše BBC, so videoposnetki in ključniki, povezani s primerom, na družbenem omrežju Weibo v le nekaj urah nabrali na stotine milijonov klikov in komentarjev.

Na milijone Kitajcev je nameravalo pozorno spremljati sojenje v ameriškem sodnem sistemu, ki je veliko bolj transparenten kot kitajski. Nekateri pravni strokovnjaki so verjeli, da bi imela Liu Džingjao v ZDA boljšo možnost za zmago. Poravnava za zaprtimi vrati pa bo verjetno sprožila še več špekulacij in vnesla še več negotovosti v gibanje #MeToo na Kitajskem, še poroča BBC.

Jingyao Liu, kitajska, spolno nasilje
Podporniki Džingjao Liu v Minnesoti (Vir: PROFIMEDIA).

Kaj naj bi se zgodilo

Leta 2018 so v javnost pricurljali video- in avdioposnetki milijarderja in študentke z noči, ko naj bi se zgodila spolna zloraba. Liu Džingjao je bila kot študentka na Univerzi v Minnesoti povabljena na dogodek, ki se ga je udeležil tudi Richard Liu. Skupaj sta odšla v njeno stanovanje, navaja BBC.

Džingjao je trdila, da je bila že na večerji od drugih gostov, tudi Liuja, deležna pritiskov, naj spije veliko alkohola. Liu naj bi jo začel spolno nadlegovati že v avtomobilu, ko je bila Džingjao domnevno preveč opita, da bi se lahko uprla, in ji nato sledil do njenega stanovanja, kjer naj bi jo posilil. Liu je obtožbe zanikal, češ da študentka ni bila pod pretiranim vplivom alkohola in da ga je sama povabila v stanovanje, kjer sta imela spolni odnos, piše BBC.

Džingjao je po navedbah BBC o dogodku povedala prijateljici, ki je takoj zatem Liuja prijavila policiji. Ta je obtožbe zanikal in bil hitro izpuščen iz pripora, po preiskavi pa obtožnica ni bila vložena, saj naj bi obstajale težave z dokazi. Džingjao je zato leto kasneje vložila civilno tožbo, v kateri je zahtevala 50.000 evrov odškodnine.

Malo po vložitvi tožbe so po spletu zakrožili videoposnetki nadzornih kamer, ki so Liuja in Džingjao posneli na noč dogodka pred restavracijo in v njeni stanovanjski soseski. Po razkritju videoposnetkov se je podpora javnosti prevesila na stran milijarderja. Mnogi komentatorji na kitajskih družbenih medijih nedeljsko poravnavo vidijo kot dokaz, da je Liu Džingjao 49-letnika tožila zato, da bi dobila izplačilo, Liuja pa so označili za žrtev finančnega izsiljevanja po spolnem odnosu, še dodaja BBC.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!