Kitajski predsednik po več letih obiskal Šindžjang

Svet 15. Jul 202216:50 0 komentarjev
Kitajska
Tingshu Wang/REUTERS

Kitajski predsednik Ši Džinping je v začetku tega tedna prvič po osmih letih obiskal ujgursko avtonomno regijo Šindžjang, so danes poročali kitajski državni mediji. V tej regiji na severozahodu države živi ujgurska muslimanska manjšina, zaradi katere se je Kitajska znašla pod drobnogledom zahodne javnosti spričo domnevnih zlorab in zločinov.

Kitajski predsednik Ši Džinping je v torek in sredo obiskal Šindžjang ter obiskal regionalno prestolnico Urumqi, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Med obiskom je dejal, da Šindžjang ni več “oddaljeno provincialno območje, ampak osrednje vozlišče”. To je povezano tudi s kitajsko pobudo Pas in cesta, načrtom, ki si prizadeva za izgradnjo avtocest, železnic, pristanišč in druge infrastrukture v več kot 60 državah.

Na svojem prejšnjem potovanju v ujgursko avtonomno regijo Šindžjang leta 2014 je Ši razmere v regiji opisal kot mešanico “aktivnih nasilnih terorističnih dejavnosti, intenzivnega boja proti separatizmu ter bolečega obdobja posredovanja in zdravljenja”.

Po navedbah nekaterih organizacij za človekove pravice in tujih vlad so se od takrat v regiji začela uporabljati “internacijska taborišča”, skozi katera naj bi bilo prisilno prepeljanih do milijon Ujgurov. Kitajske oblasti medtem menijo, da je posredovanje v regiji ključno za preprečevanje terorističnih napadov, poroča EFE.

Kitajska
Tingshu Wang/REUTERS

Domnevne zlorabe muslimanskih manjšin na tem območju so bile v zadnjih letih v središču sporov med Kitajsko in zahodnimi državami, pri čemer so na prvem mestu ZDA. Ameriško zunanje ministrstvo je lani objavilo poročilo o genocidu, v katerem je med zločini kitajskih oblasti izpostavilo “mučenje, preganjanje, sterilizacijo in prisilno delo”. Peking na drugi strani zanika, da bi v ujgurski avtonomni regiji Šindžjang potekalo prisilno delo ali zatiranje verskih praks, in ob tem trdi, da informacije temeljijo na “neutemeljenih obtožbah, ki močno razburjajo tudi prebivalce tega območja”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!