Klic na pomoč: “Preprečimo izumrtje afganistanskega novinarstva”

Novice 18. Sep 202118:06 0 komentarjev
Talibani
Jim Hollander/REUTERS

"Potrebujemo mednarodno solidarnost, da preprečimo izumrtje afganistanskega novinarstva." S temi besedami je skupina več kot sto afganistanskih novinarjev preko organizacije Novinarji brez meja mednarodno skupnost pozvala, naj ukrepa. Najbolj nujno je zagotoviti zaščito novinarkam, so opozorili.

Poziv z naslovom ‘Novinarstvu v Afganistanu grozi izumrtje’ je podpisala etnično in politično raznolika skupina 103 novinarjev, urednikov in fotografov, med njimi je 20 novinark.

Preko organizacije Novinarji brez meja so mednarodno skupnost pozvali, naj sprejme nujne ukrepe za ohranitev svobode medijev in zaščito novinarjev v Afganistanu.

Številni incidenti v zadnjih dneh, vse bolj očitno vmešavanje talibanov v delo medijev in dejstvo, da je velikemu številu novinark zdaj onemogočeno nadaljevati delo, so razlogi za strah pred najhujšim, so opozorili.

Afganistanski novinarji so pozvali h konkretni podpori, ki bi medijskim redakcijam po državi omogočila nadaljnje delo.

Bojijo se maščevanja

V pozivu so poudarili, da bi za evakuacijo ogroženih novinarjev potrebovali tudi diplomatsko, konzularno in finančno pomoč. Večina jih še vedno dela v Afganistanu, čeprav se nekateri skrivajo, deset pa jih deluje v izgnanstvu. Vsi so želeli ostati neimenovani, saj se bojijo maščevanja talibanov.

“Talibani so pokazali, da ne bodo dopuščali svobode medijev ne v Kabulu ne v provincah,” je dejal izvršni direktor Novinarjev brez meja Christian Mihr, ki je opozoril, da v državi obstaja grožnja vrnitve v temna leta prve vladavine talibanov.

Novinarji brez meja opozarjajo, da je novinarjem, ki so pobegnili iz Afganistana, treba pomagati pri iskanju dela v novinarstvu v tujini. Mednarodna skupnost bi medtem morala v pogajanjih s talibani od njih prejeti konkretne obljube glede svobode medijev, so še opozorili.

Afganistan je na zadnji lestvici medijske svobode iz letošnjega aprila zasedel 122. mesto od 180. Toda to je bilo, preden so oblast prevzeli talibani. Prva na tej lestvici je Norveška, Slovenija pa zaseda 36. mesto.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!