Kljub vnovičnim pogovorom z vlado poljski kmetje spet grozijo z blokado cest

Svet 09. Mar 202421:41 0 komentarjev
Poljski kmeti protestirajo
Foto: PROFIMEDIA

Poljski kmetje po pogovorih s premierjem Donaldom Tuskom napovedujejo nadaljevanje protestov. Po vsej državi bodo kmetje znova blokirali mesta in ceste, poročajo tuji mediji.

Predstavniki združenj poljskih kmetov so danes po pogovorih s premierjem Donaldom Tuskom, ki niso prinesli nobenega dogovora ali preboja, napovedali nadaljevanje protestov proti kmetijski politiki EU in uvozu proizvodov iz Ukrajine.

Nove proteste so napovedali za 20. marec, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po vsej državi bodo kmetje znova blokirali mesta in ceste, je po poročanju poljske tiskovne agencije PAP dejal vodja sindikata Solidarnosc Tomasz Obszanski.

Tusk, ki se je danes že drugič srečal s predstavniki kmetov, po pogovorih ni dajal izjav. Kot so sporočili iz njegovega urada, je predstavnikom poljskih kmetov predstavil predloge za omilitev določil zelenega dogovora in glede pomoči za zmanjšanje presežkov žita.

Na Poljskem kmetje že več tednov protestirajo proti zelenemu dogovoru EU ter uvozu žita in drugih kmetijskih proizvodov iz Ukrajine. Želijo preprečiti, da bi cenejše ukrajinsko žito prišlo na domači trg.

Poljski kmetje že več tednov ukrajinskim tovornjakom preprečujejo vstop v njihovo državo zaradi, kot pravijo, nelojalne konkurence iz sosednje države. Opozarjajo, da predpisi EU, ki nekaterim ukrajinskim kmetijskim proizvodom omogočajo brezcarinski dostop do trgov EU, povzročajo padec cen njihovih pridelkov in otežujejo njihovo prodajo na domačem trgu.

Kmetje se počutijo obremenjene tudi zaradi zelenega dogovora. Tusk je pred srečanjem napovedal, da si bo njegova vlada v Bruslju prizadevala, da bi ukinil ali spremenil nekatere predpise za poljske kmete. Namestnik ministra za kmetijstvo Michael Kolodziejczak je danes dejal, da naj bi bilo 15. marca objavljeno, katere izjeme bi lahko veljale za Poljsko. Pojavljajo se namigi, da bi lahko za Poljsko obstajale izjeme pri sporni prahi kmetijskih zemljišč, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!