Nezadovoljni kmetje na Poljskem znova razsuli uvoženo ukrajinsko žito

Svet 23. Feb 202419:25 1 komentar
Poljska, protest kmetov, ukrajina, žito
Foto: PROFIMEDIA

Poljski kmetje so danes ob meji z Ukrajino zaradi protesta proti ukrajinski konkurenci in strogim predpisom EU znova odprli dva vagona z ukrajinskim žitom in njun tovor razsuli po železniški progi. Na incident se je ostro odzval ukrajinski minister za infrastrukturo Oleksandr Kubrakov in poljsko vlado pozval, naj storilce kaznuje.

“Obveščeni smo bili, da se je na pomožnem tiru v vasi Okopy Kolonia v bližini mejnega prehoda Dorohusk ob meji z Ukrajino iz dveh vagonov tovornega vlaka razsula pšenica,” je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala tiskovna predstavnica poljske policije Ewa Czyz.

Ukrajinski minister Oleksandr Kubrakov je po navedbah AFP dejal, da so “neznane osebe poškodovale tri vagone, ki so prevažali oljno ogrščico prek Poljsko do Hamburga v Nemčiji”. Razsutje žita po progi je označil za kriminalno dejanje in poljsko vlado pozval, naj krivce kaznuje.

Gre že za drug tovrsten incident v tem tednu, potem ko so nezadovoljni poljski kmetje tudi v torek na protestu ob mejnem prehodu Medyka-Šehini odprli dva ukrajinska tovorna vagona in razsuli žito po železniških tirih.

Poljski kmetje že več tednov protestirajo in ukrajinskim tovornjakom preprečujejo vstop v njihovo državo zaradi, kot pravijo, nelojalne konkurence cenejšega uvoza iz sosednje države. Protestirajo tudi proti predpisom EU, ki nekaterim ukrajinskim kmetijskim proizvodom omogočajo brezcarinski dostop na trge EU. Kmetje trdijo, da je to povzročilo padec cen njihovih pridelkov in otežilo njihovo prodajo na domačem trgu.

poljska, protest kmetov
Foto: PROFIMEDIA

Za nedeljo so zato napovedali 24-urno blokado avtoceste med Varšavo in Berlinom, in sicer na mejnem prehodu Slubice. “Pričakujemo rezultate in pripravljeni smo sprožiti veliko širše gibanje,” je ob napovedi poudaril predstavnik protestnega gibanja poljskih kmetov Dariusz Wrobel.

Poljski premier Donald Tusk je ob tem v četrtek napovedal, da bo Poljska mejne prehode z Ukrajino opredelila za ključno infrastrukturo, ob tem pa za naslednjo sredo napovedal pogovore na to temo z ukrajinskimi sosedi. K srečanju med vladama na meji je že pred tem pozval tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Po njegovih besedah je danes poljsko mejo z delegacijo obiskal ukrajinski premier Denis Šmihal. “Ali bodo tam tudi poljski kolegi, je njihova osebna odločitev,” je ob napovedi premierjeve poti dejal Zelenski. Kasneje je Šmihal na družbenih omrežjih sporočil, da do srečanja s predstavniki poljske vlade žal ni prišlo. “Pripravljeni smo pomagati pri reševanju te situacije,” je zapisal ob tem.

Jezni kmetje sicer v zadnjem času po vsej Evropi protestirajo zaradi naraščajočih stroškov, visokih cen goriva, birokracije in okoljskih predpisov EU.

poljska, protest kmetov
Foto: PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje