Kmalu na prostost privrženka zloglasnega morilca Charlesa Mansona

Svet 10. Jul 202309:20 2 komentarja
Leslie van Houten
PROFIMEDIA

Leslie van Houten, članica enega najzloglasnejših morilskih kultov 20. stoletja, bo po več kot 50 letih zapora zakorala na prostost. Van Houten je bila privrženka Charlesa Mansona, ki je usmerjal morilske pokole v premožnih soseskah belopoltih. Leta 1969 so v le dveh večerih njegovi privrženci umorili sedem ljudi.

Članica zloglasnega morilskega kulta Charlesa Mansona 73-letna Leslie van Houten bo, kot kaže, v nekaj tednih zakorakala na prostost.

Kalifornijski guverner Gavin Newsom namreč ne bo vložil pritožbe zoper pogojni izpust van Houten, slednjo bodo tako po več kot 50 letih izpustili iz zapora. Maja je kalifornijsko sodišče razveljavilo prvotno odločitev Newsoma in ugotovilo, da je 73-letnica upravičena do pogojnega izpusta iz sicer dosmrtnega zapora. Guverner bi se lahko pritožil na odločitev vrhovnega sodišča, a tega ne bo storil, navaja tiskovna agencija Reuters.

“Guverner je razočaran nad odločitvijo sodišča in ne bo nadaljeval postopka, saj je malo verjetno, da bi bila prizadevanja za nadaljnjo pritožbo uspešna,” so sporočili iz urada kalifornijskega guvernerja.

Po navedbah odvetnice Nancy Tetreault bo 73-letnica izpuščena v nekaj tednih.

“Manson metafora za zlo”

Kult “Mansonove družine” je Manson ustanovil leta 1968. Svojim privržencem je naročal, naj morijo v premožnih soseskah belopoltih. Pripadniki kulta so najhujše zločine storili 9. in 10. avgusta 1969, ko je Manson trojico mladih žensk in moškega poslal v vilo noseče igralke Sharon Tate in njenega soproga, režiserja Romana Polanskega, ki ga takrat ni bilo doma.

Četverica je z noži in streli pokončala igralko, njenega frizerja, dedinjo kavnega podjetja, pisatelja in prijatelja oskrbnice vile.

Naslednji večer se je skupina s še dvema članoma, takrat je sodelovala tudi Leslie Van Houten, podala na nov morilski pohod. Umorili so znanega trgovca Lena LaBianco in njegovo ženo Rosemary. V dveh večerih so Mansonovi privrženci umorili sedem ljudi. Manson je bil takrat postal eden najbolj razvpitih zločincev 20. stoletja. “Ime Manson je postalo metafora za zlo,” je v pogovoru za Los Angeles Times leta 1994 dejal tožilec v primeru umorov Vincent Bugliosi in dodal, da je želel sprožiti rasno vojno.

Van Houten je bila stara 19 let, ko so bili storjeni umori, s tem je bila najmlajša Mansonova privrženka. Komisija za pogojne izpuste jo je od leta 2016 petkrat priporočala za pogojni izpust, a jo je Newsom trikrat zavrnil, dvakrat pa njegov predhodnik Jerry Brown.

Manson je umrl v zaporu leta 2017, ko je bil star 83 let.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje