Kokain Zahodnega Balkana: katera je njegova končna destinacija?

Svet 06. Sep 202110:19 > 11:59 1 komentar
Kokain v Hondurasu
Profimedia

Kokain, ki ga balkanske kriminalne združbe na različne načine tihotapijo iz Južne Amerike v Srbijo in Črno goro, je v večini primerov namenjen evropskemu trgu, izhaja iz poročila Globalne iniciative za boj proti transnacionalnemu organiziranemu kriminalu.

Kljub dejstvu, da so kriminalne družbe z Zahodnega Balkana vodilne pri poslovanju s kokainom na globalni ravni, podatki o zasegih iz policijskih virov kažejo, da zelo malo kokaina ostane v tem delu sveta.

Kriminalci s tega dela sveta so se povzpeli na sam vrh hierarhije kriminalnih združb, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem belega prahu. Mnogi, ki so bili na začetku kurirji, so postali vodje določenih skupin, njihova imena pa se vse pogosteje omenjajo v poročilih o večjih zasegih droge po vsem svetu.

Po navadi gre pri zasegih po Evropi za več ton kokaina, njegova vrednost na črnem trgu pa se meri v milijonih.

A ko gre za zasege v Srbiji in drugih državah Zahodnega Balkana, je izplen praviloma precej bolj siromašen. Leta 2019 je bilo v državah regije zaseženih 255,4 kilograma kokaina, kažejo podatki Globalne iniciative za boj proti transnacionalnemu organiziranemu kriminalu (GITOC).

Kilogram kokaina v Beogradu do 50.000 evrov

Srbija, Črna gora, BiH, Hrvaška, Albanija in Severna Makedonija niso ciljni trgi za te združbe, še posebej ob pogledu na povprečni mesečni zaslužek prebivalcev teh držav in ceno kokaina. En kilogram v Beogradu dosega vrednosti do 50.000 evrov.

Najbolj “atraktivni” točki za kokain sta trenutno pristanišči Drač in Bar v Albaniji in Črni gori. Droga se skladišči nedaleč od teh pristanišč, kjer kokain mešajo tudi z drugimi substancami, s čimer povečajo končno količino.

Zaseg kokaina v Skopju
Zaseg kokaina v Skopju (Profimedia)

Tisti del pošiljke, ki ostane na Zahodnem Balkanu, se najpogosteje prodaja v Beogradu, Nišu, Novem Sadu, Podgorici, Sarajevu, Skopju in Tirani.

“Del kokaina ostane v regiji, da se ga porabi kot plačilo regionalnim kriminalnim skupinam oziroma kot plačilo za druge pošiljke. Zdi se, da je tako kot pri heroinu kakovost kokaina v regiji veliko slabša od kakovosti drog, ki so namenjene drugam,” še navaja GITOC.

Ob aretacijah članov teh organiziranih kriminalnih skupin se je pogosto izkazalo, da so storitve plačevali prav s kokainom.

Do Evrope z ladjami, naprej s tovornjaki

Del kokaina z Zahodnega Balkana nadaljuje pot v Grčijo, drug del pa potuje v evropske države, kot so Nemčija, Belgija, Nizozemska in Italija.

Čeprav do Evrope kokain potuje z ladjami, najpogosteje skrit med sadjem, kavo in živalskimi kožami, ga na končne destinacije prevažajo predvsem s tovornjaki, kombiji in avtomobili.

To se najbolje vidi ob vse pogostejših aretacijah srbskih voznikov, ki jih na mejnih prehodih ujamejo in aretirajo.

Avtorica: Jovana Aleksić

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje