Koliko boste morali odšteti za smučanje v Italiji in Avstriji

Svet 25. Dec 202219:44 2 komentarja
Smučišča
PROFIMEDIA

Letošnja smučarska sezona bo po dveh "covidnih" znova bolj običajna in podobna tistim pred letom 2020. Glavno negotovost letos predstavljajo visoke cene elektrike, ki so "krive" za podražitev vozovnic. Koliko bo treba odšteti za karte na bližnjih smučiščih v tujini?

Večina slovenskih smučišč je v preteklih tednih že zagnala svoje naprave, ta konec tedna še na visokogorskem smučišču Kanin. Pri nas se bodo cene vozovnic v povprečju podražile med petimi in desetimi odstotki. Najdražje so smučarske vozovnice na Mariborskem Pohorju, kjer celodnevna smučarska karta med vikendom stane kar 43 evrov, med tednom pa 39 evrov, na Voglu in v Kranjski Gori pa bo treba za celodnevno vozovnico odšteti 40 evrov.

Avstrija

Med Slovenci so zelo priljubljena smučišča na avstrijskem Koroškem. Cene so najbolj dvignili v Bad Kleinkircheimu, tam je cena enodnevne odrasle smučarske vozovnice v primerjavi z lansko sezono višja za 16 odstotkov. Po novem bo treba zanjo odšteti 56,5 evra. Enako stane tudi smučanje v Nassfeldu (Mokrine). Za otroke (šest do 14 let) bo stala 28,5 evra.

Smučanje za štiričlansko družino bo tako stalo 170 evrov na dan, če upoštevamo le stroške smučarskih kart.

Pol evra manj boste morali odšteti, če boste obiskali Gerlitzen oziroma Osojščico. Za otroke je cena karte 25,5 evra.

Tik čez slovensko mejo, na Tromeji, dnevna karta stane 43 oziroma 23,5 evra za otroke. Za smučanje v Katschbergu in Turracher Höheju je treba za dnevno karto odšteti 54,5 evra oziroma 27 ter 28 evrov za otroke.

Na ledeniku Mölltal dnevna karta stane 59 evrov oziroma 30 za otroke.

Med cenejšimi avstrijskimi smučišči je tudi v letošnji zimi Goldeck – Spittal, kjer je cena smučarske karte 47 evrov in 23,5 evra za otroke. Pod 60 evri za dnevno karto boste plačali še na Heiligenblutu, kjer je cena 53 oziroma 26 evrov, ter na Obertauernu, kjer karta stane 53 evrov oziroma 26,5 evra za otroke.

Več kot 60 evrov pa stanejo dnevne vozovnice v Flachauu, Schladmingu, Saalbach Hinterglemmu, Kitzbühelu, St. Antonu in v mondenem Ischglu. Cene na omenjenih smučiščih se gibljejo med 65 in 68 evri.

Italija

Poleg Avstrije slovenski ljubitelji belih strmin obiskujejo tudi Italijo, predvsem Furlanijo – Julijsko krajino. Zelo ugodne so cene na Višarjah, Selli Nevei (povezani s Kaninom), Zoncolanu, Piancavallu in Forni di Spori. Na vseh omenjenih smučiščih dnevna vozovnica stane 39,5 evra.

Za desetino so dražje karte na smučiščih, ki jih lahko presmučate s karto Dolomiti Superski (Val Gardeni, Alta Badii, Arrabi, Val di Fassi in Cortini d’Ampezzo). Z lanskih 66 evrov se je letos povzpela na 74 evrov.

V Drei Zinnenu dneva vozovnica stane 69 evrov, prav tako na Kronplatzu, evro cenejša pa je v Alta Badii. Na smučišču Civetta so cene dvignili nekoliko manj. Smučarska karta bo v letošnji sezoni stala 58 evrov.

Italijanski mediji sicer opozarjajo, da so njihova smučišča cene vozovnic uskladila le z inflacijo, in ne izključujejo možnosti, da bi se lahko cene dvignile v primeru višjih cen elektrike. Smučišča oziroma njihove naprave so namreč velike porabnice električne energije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje