“Koncentracija volkov postala nevarna za živino in potencialno tudi za ljudi.”

Svet 07. Sep 202321:36 0 komentarjev
volk
PROFIMEDIA

Voditelji 16 nemških zveznih držav so pozvali k spremembi statusa zaščite volka v EU. Možnost spremembe je na začetku tedna nakazala Evropska komisija. Komisija bi po njihovem mnenju morala omiliti zaščito volkov in državam dovoliti izvajanje drugačne politike upravljanja s temi divjimi živalmi.

Kot je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa izpostavil predsednik nemške dežele Spodnja Saška Stephan Weil, bi morala nova pravila dovoljevati odstrel volkov na območjih, kjer je njihova populacija velika.

Za omilitev njihove zaščite pa se zavzemajo tudi v Združenju ovac Severnega Porenja Vestfalije. “Volku zagotovo ne grozi več izumrtje,” je ob tem ocenil predstavnik združenja Simon Darscheid. Dodal je, da kljub ograjam na pašnikih in pastirskim psom volkovi še naprej pobijajo ovce.

K omilitvi pravil na področju zaščite volka v EU pa je pozval tudi predstavnik nemškega združenja kmetov Udo Hemmerling.

Poziv voditeljev nemških zveznih držav prihaja dan potem, ko so kmetje v Bruslju pripravili protest, na katerem so pozvali k sprostitvi visokega zaščitenega statusa volka.

Da vnovična naselitev volkov na nekatera območja EU prinaša vse več konfliktov z lokalnimi kmetijskimi in lovskimi skupnostmi, pa so ta teden poudarili tudi pri Evropske komisiji in vso zainteresirano javnost pozvali, naj do 22. septembra posreduje podatke o številu volkov in njihovem vplivu, da se po potrebi spremeni status zaščite volka v EU in posodobi pravni okvir.

“Koncentracija volčjih tropov v nekaterih evropskih regijah je postala resnična nevarnost za živino in potencialno tudi za ljudi. Lokalne in nacionalne oblasti pozivam, naj po potrebi ukrepajo. Zakonodaja EU jim to omogoča,” je v ponedeljek v današnjem sporočilu za javnost ocenila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!