Konec ljubezni? Al Džaber pravi, da se brez fosilnih goriv vračamo v kameno dobo

Svet 03. Dec 202318:19 13 komentarjev
al džaber
Profimedia

Predsedujoči podnebni konferenci ZN COP28 v Dubaju Sultan al Džaber je podvomil v znanstvene dokaze, da je za omejitev globalnega segrevanja na 1,5 stopinje potrebna postopna opustitev fosilnih goriv. Dodal je, da bi se svet brez fosilnih goriv vrnil v kameno dobo.

Predsedujoči podnebni konferenci ZN COP28 v Dubaju Sultan al Džaber je podvomil v znanstvene dokaze, da je za omejitev globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija od predindustrijskega obdobja potrebna postopna opustitev fosilnih goriv.

Al Džaber, ki je sicer direktor državnega naftnega podjetja Združenih arabskih emiratov Abu Dhabi National Oil Company, je to izrekel že konec novembra na videokonferenci s predstavniki ZN, danes pa so o njegovi izjavi poročali številni mediji. Izjava je razburila pogajalce v Dubaju.

“Postopno zmanjševanje in opuščanje fosilnih goriv je po mojem mnenju neizogibno in nujno, vendar moramo biti pri tem realistični,” je konec novembra dejal Džaber. Opozoril je, da trajnostni družbeno-gospodarski razvoj brez uporabe fosilnih goriv za zdaj ni mogoč in da bi se svet brez fosilnih goriv vrnil v kameno dobo.

Izjava, ki je zaokrožila danes, je močno razburila pogajalce v Dubaju, politike in javnost ter nekoliko pokvarila sicer optimistično vzdušje na COP28. Ob zelo pesimističnih napovedih je bil namreč nato začetek letošnje podnebne konference razmeroma spodbuden, saj so države potrdile vzpostavitev sklada za izgube in škode, ki bo namenjen za odpravljanje posledic podnebnih sprememb v najbolj prizadetih državah, ki so pogosto tudi med najrevnejšimi. Združeni arabski emirati so prispevali 100 milijonov ameriških dolarjev. Al Džaber je napovedal še, da so se nekatera največja naftna in plinska podjetja pripravljena zavezati, da bodo emisije metana do leta 2030 zmanjšala na nič.

Oster odziv znanstvenikov

Tiskovni predstavnik COP28 na vprašanje medijev ni zanikal teh izjav, ampak je dejal, da se je Džaber skliceval na dejstvo, da tudi Medvladni odbor za podnebne spremembe v svojih scenarijih predvideva, da bodo fosilna goriva v energetskem sistemu v prihodnosti še naprej imela pomembno vlogo, čeprav manjšo.

Džaber sicer že od junija ponavlja, da je postopno opuščanje uporabe fosilnih goriv neizogibno, vendar se to po njegovem mnenju ne sme zgoditi, dokler ne bodo vzpostavljene izvedljive alternative, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podnebna znanstvenica Friederike Otto z londonskega Imperial Collegea pa je poudarila, da je znanost o podnebnih spremembah že desetletja jasna, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Prenehati moramo kuriti fosilna goriva. Če fosilnih goriv ne bomo postopoma opustili, bodo podnebne spremembe ogrožale še več milijonov ljudi. To bi bila strašna zapuščina konference COP28,” je dodala.

Tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres je na začetku konference COP28 izjavil, da je cilj omejitve globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija od predindustrijskega obdobja mogoč le, če prenehamo kuriti fosilna goriva.

Opredelitev postopne ukinitve oziroma opustitve fosilnih goriv je ena od glavnih bitk pogajalcev na konferenci COP28 v Dubaju, kjer bodo skušali doseči nov sporazum o globalnem segrevanju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje