Konservativno organizacijo zanima, ali Ukrajinke na Poljskem opravljajo splav

Svet 17. Maj 202212:50 3 komentarji
Poljska, Ukrajina
PROFIMEDIA

Ordo Iuris, izjemno konservativna nevladna organizacija na Poljskem, je v bolnišnicah poizvedovala, ali begunke iz Ukrajine na Poljskem opravljajo splav. Medtem se zgodbe o posilstvih, tudi množičnih, iz Ukrajine širijo od začetka ruske invazije.

Ultrakonservativna poljska organizacija in mislišče Ordo Iuris je v poljskih bolnišnicah preverjala, ali begunke, ki prihajajo iz Ukrajine, tam opravljajo splav, navaja neodvisni medij v angleškem jeziku Notes from Poland. Abortus je na Poljskem de facto prepovedan – ženske, Poljakinje in tujke, lahko v državi zakonito opravijo splav le, če je ogroženo njihovo zdravje ali življenje oziroma če je nosečnost posledica kaznivega dejanja, kot sta posilstvo in incest.

V pismu bolnišnici, ki ga je pridobil medij Wirtualna Polska, katoliška organizacija Ordo Iuris ustanovo sprašuje, koliko abortusov, pri katerih je bila nosečnost posledica kaznivega dejanja, so v bolnišnici opravili med 1. februarjem in 11. majem; koliko žensk je bilo Poljakinj in koliko tujk; ter ali so pred posegom pridobili [z zakonom določeno] mnenje tožilstva. V Ordu Iurisu so za tem potrdili, da so tovrstna pisma poslali v več bolnišnic, navaja Notes from Poland. Kot so dejali “občasno nadzirajo obseg opravljenih abortusov”.

Od začetka ruske invazije na Ukrajino se je največ beguncev zateklo na Poljsko. Iz ukrajinske na poljsko stran meje je od 24. februarja prispelo več kot tri milijone ljudi, od tega veliko večino predstavljajo ženske in otroci.

V Ordo Iurisu so očitno prepričani, da nekatere ukrajinske begunke želijo na Poljskem opraviti splav, čeprav naj ne bi bile žrtev spolnega nasilja. “Čeprav so bile nekatere ukrajinske ženske žrtev [posilstva], kar je vsekakor tragedija in zahteva simpatijo, sem prepričana, da je več žensk, ki so pobegnile iz Ukrajine in preprosto želijo abortus,” je po navedbah omenjenega poljskega medija komentirala Katarzyna Gęsiak, direktorica Ordo Iurisovega centra za zakonodajo s področja zdravstva in bioetiko.

begunci
PROFIMEDIA

Nasprotno nevladne organizacije opozarjajo, da bi lahko ženske in dekleta, žrtve spolnega nasilja, imele težave pri opravljanju splava na Poljskem, piše Reuters. Da poljske politike na področju splava “ne dosegajo mednarodnih standardov”, je prejšnji teden opozorila tudi Agencija Združenih narodov za begunce in napovedala, da bo o zadevi govorila s poljsko vlado, ki jo vodi premier Mateusz Morawiecki iz desne, konservativne stranke Zakon in pravičnost (PiS).

V času spopadov v Ukrajini v zahodnih medijih odmevajo zgodbe o posilstvih, tudi množičnih, ki so jih zakrivili ruski vojaki, krožijo pa tudi obtožbe o spolnem nasilju, ki da so ga zagrešile ukrajinske sile, piše Reuters.

Organizacija Ordo Iuris, ki je bila ustanovljena leta 2013, je pridobila vpliv, odkar je leta 2015 vodenje poljske vlade prevzela PiS. Prizadeva si za popolno prepoved splava, vodi kampanje proti t. i. ideologiji LGBT, lani pa je tudi odprla novo univerzo v poljski prestolnici.

Na zatožno klop sedla prva poljska aktivistka

Poljska je ena od redkih držav Evropske unije, ker je splav skoraj v celoti prepovedan. Oktobra 2020 je poljsko ustavno sodišče odločilo, da splav ni zakonit niti v primerih poškodb zarodka oziroma ploda. Tako zakonodaja predvideva le še abortus v primeru ogroženega zdravja ali življenja nosečnice oziroma če je nosečnost posledica kaznivega dejanja, pri čemer mora slednje pred posegom potrditi tožilec. Tovrstni abortusi so na Poljskem izjemno redki, piše Notes from Poland – leta 2020 sta bila le dva od 1.053 zakonitih splavov opravljena na tej pravni podlagi.

Poljska
PROFIMEDIA

Poljski kazenski zakonik resda ne predvideva kazni za tiste, ki prekinejo nosečnost, a do tri leta zapora vseeno grozijo vsem, ki kakorkoli pripomorejo, da se prekine nosečnost, pa čeprav, denimo, le dostavijo tableto, ki sproži splav.

Pred nekaj tedni je na zatožno klop – kot prva aktivistka za pravico do izbire – sedla Justyna Wydrzyńska iz nevladne mreže Abortion Dream Team, ki ženske informira o tem, kako ravnati v primeru neželene nosečnosti. Wydrzyńska je februarja leta 2020, kmalu po spremembi zakonodaje, ki je sledila odločitvi poljskih ustavnih sodnikov, po lastnih navedbah tabletko za opravljanje splava poslala ženski, ki je nosečnost želela prekiniti v 12. tednu nosečnosti. Tudi sama je bila, kot je povedala za Guardian, žrtev nasilnega partnerja in je nosečnost prekinila v 12. tednu. “Vem, kaj pomeni biti v taki situaciji. Pomoč je bila moj prvi človeški odziv,” je dejala. Grozi ji do tri leta zapora.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje