Korupcija v Bruslju: partner razrešene podpredsednice v hišni pripor

Svet 24. Feb 202311:48 0 komentarjev
Eva Kaili
Profimedia

Afera Katargate, v katero so vpleteni vidni predstavniki Evropskega parlamenta, se nadaljuje. Enega glavnih osumljencev, sicer partnerja odstavljene podpredsednice EP, so belgijske oblasti izpustile iz pripora in mu odobrile hišni pripor.

Enega glavnih osumljencev v korupcijskem škandalu o podkupovanju evropskih poslancev s strani Maroka in Katarja Francesca Giorgija, sicer tudi partnerja zaradi afere odstavljene podpredsednice Evropskega parlamenta Eve Kaili, so belgijske oblasti izpustile iz pripora in mu odobrile hišni pripor, so v četrtek poročali italijanski mediji.

Giorgi, ki je bil pomočnik prav tako priprtega nekdanjega evroposlanca Piera Antonia Panzerija, je zadnja dva meseca in pol preživel v priporu v Belgiji. Pred tem je priznal, da je bil član organizacije, ki sta jo Maroko in Katar uporabljala za vmešavanje in vplivanje na odločitve Evropskega parlamenta. Kot je dejal, je bila njegova naloga upravljanje z denarjem iz omenjenih dveh držav.

Belgijski pravosodni organi so Giorgija danes izpustili iz pripora in mu odobrili hišni pripor z elektronsko zapestnico na gležnju, poroča avstrijska tiskovna agencija APA, ki se sklicuje na četrtkovo poročanje italijanskih medijev.

Potem ko so belgijske oblasti iz pripora izpustile nekdanjega vodjo nevladne organizacije No Peace Without Justice Niccola Figa-Talamanco, so v povezavi s korupcijskim škandalom v priporu ostali še Panzeri, Kaili in belgijski evroposlanec Marc Tarabella. Medtem je italijanski evroposlanec Andrea Cozzolino že v hišnem priporu v Neaplju, kjer čaka na odločitev italijanskih pravosodnih organov glede njegove izročitve belgijskim oblastem.

V povezavi s preiskavo so preiskovalci decembra, ko je škandal izbruhnil, izvedli racije na več naslovih, med drugim na domovih in v pisarnah v Belgiji, Italiji in Grčiji. Zasegli so 1,5 milijona evrov v gotovini, računalnike in mobilne telefone.

Afera, imenovana Katargate, je sicer močno pretresla Evropski parlament. Osumljenci naj bi od Katarja in Maroka prejeli velike vsote denarja za vplivanje na politične izjave in odločitve v parlamentu v korist obeh držav. Tožilstvo jih obtožuje korupcije, pranja denarja in članstva v kriminalni združbi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!