Kralj Karel III. danes praznuje 74. rojstni dan, prvi na prestolu

Svet 14. Nov 202214:05 1 komentar
Kralj Karel III.
PROFIMEDIA

Britanski kralj Karel III. danes praznuje 74. rojstni dan, svoj prvi, odkar je septembra po smrti matere Elizabete II. zasedel prestol britanskega monarha. Na dvoru ob tem ne načrtujejo posebnih dogodkov, so pa objavili novo uradno fotografijo, ki kralja prikazuje v njegovi novi vlogi oskrbnika windsorskega parka.

Minuli teden posneta fotografija prikazuje kralja, ki se naslanja na starodaven hrast v parku, napolnjuje pa jo jesenska svetloba.

Kralj Karel III. je skrbnik ene od najstarejših zemljiških posesti postal, ko je sedel na prestol. Pred njim je položaj, ki sega v 16. stoletje, skoraj 70 let zasedal njegov oče, princ Philip. Ko je leta 2021 umrl, je na čelo posestva uradno stopila kraljica Elizabeta.

Kralj naj bi sicer današnji dan preživel brez javnih dogodkov. Je pa pred Buckinghamsko palačo godba dvorne konjenice med menjavo straže zaigrala skladbo Vse najboljše.

V skladu s kraljevo tradicijo sicer britanski monarh rojstni dan uradno obeležuje poleti, ko je proslava povezana s tradicionalno vojaško parado, t. i. pozdravom zastavi.

Uradni rojstni dan kraljice Elizabete II. je bil vedno na soboto sredi junija, zaenkrat pa po poročanju BBC še ni jasno, če bo enako veljalo za kralja Karla.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje