“Kraljica kokaina” pritegnila množico gledalcev: kdo je bila zloglasna Griselda?

Magazin 01. Feb 202405:07 0 komentarjev
Sofía Vergara zaigrala Griseldo Blanco
Foto: PROFIMEDIA

Najnovejša postaja v izjemni karieri Sofie Vergara je vloga v novi Netflixovi seriji Griselda, ki je hitro pridobila pozornost oboževalcev po svetu. A kdo je bila v resnici ženska, ki so jo imenovali tudi botra in kraljica kokaina?

Čeprav je serija Griselda šele začela svojo pot na Netflixu, že postaja nepogrešljiv del kataloga za ljubitelje napetih kriminalk in dramskih zgodb. Ogledalo si jo je že 20,6 milijona ljudi. Serija, pod katero se Sofia Vergara podpisuje tudi kot izvršna producentka, je na prvem mestu v 89 državah. Tudi ocene gledalcev so za zdaj dobre. Na IMDb ima serija oceno 7,5/10.

Serijo je navdihnilo življenje vodje kolumbijskega mamilarskega kartela Griselde Blanco. Sestavljena je iz šestih epizod, skozi katere izvemo, kdo je Kolumbijka, ki je ustvarila mamilarski kartel in zaslovela v 70. in 80. letih. V čevlje zloglasne Griselde Blanco je stopila Sofia Vergara. V seriji igrajo še Alberto Guerra, Christian Tappan, Martín Rodríguez in Juliana Aidén Martinez. Griseldo je režiral Andrés Baiz, produciral pa Eric Newman.

Kdo je bila Griselda Blanco

Zaradi serije so vsi svetovni mediji znova odprli temo – kdo je bila Griselda Blanco?

Šlo je za žensko, ki si je s svojo brezkompromisno močjo in strastjo do kriminalnega podzemlja tlakovala pot v zgodovino. Znana je bila po svoji krutosti in neusmiljenosti, velja za eno najvplivnejših kriminalk v zgodovini.

Rodila se je leta 1943 v Kolumbiji. Ko je bila stara tri leta, se je z mamo preselila v Medellín, razvpiti del Kolumbije, znan po kriminalu, kar jo je potegnilo v ta svet. Poleg preprodaje mamil naj bi se ukvarjala tudi s prostitucijo, čeprav je to vedno zanikala.

Blanco je bila vpletena v trgovino s prepovedanimi drogami in organizirani kriminal. V 70. in 80. letih 20. stoletja je igrala ključno vlogo pri razvoju mednarodnega trgovskega sistema kokaina.

Zaradi močne osebnosti in avtoritete je ena redkih žensk, ki je preživela v svetu mamil, kjer prevladujejo moški. Prislužila si je vzdevka “botra” in “kraljica kokaina”. Sodelovala je s številnimi znanimi kriminalci in preprodajalci mamil, kot so Pablo Escobar, Jon Roberts in Mickey Munday.

Griselda Blanco
Kraljica kokaina Griselda Blanco (Foto: PROFIMEDIA)

Blanco je bila obtožena in obsojena zaradi številnih hudih zločinov, tudi trgovine s kokainom, umorov in izsiljevanja. Po nekaj letih v zaporu v ZDA je bila deportirana v Kolumbijo, kjer je nadaljevala kriminalne dejavnosti.

Leta 2012 so jo ustrelili

Leta 1985 jo je Uprava za boj proti drogam aretirala na njenem domu in jo obtožila proizvodnje, uvoza in distribucije kokaina. Na newyorškem zveznem sodišču je bila spoznana za krivo in obsojena na 15 let zapora. Med prestajanjem kazni jo je zvezna država Florida obtožila še treh umorov prve stopnje.

Leta 1998 je Blanco priznala krivdo v treh točkah umora druge stopnje in bila obsojena na 20 let zapora, ki naj bi jih prestajala hkrati s prvo kaznijo. Štiri leta pozneje je v zaporu doživela srčni infarkt.

Leta 2004 je bila zaradi zdravstvenih težav predčasno izpuščena iz zapora in deportirana v Medellín v Kolumbijo. Ves čas je živela v strahu, da bo žrtev atentata, kar se je na koncu tudi zgodilo.

Blanco je umrla 3. septembra 2012 v Medellínu. Ko je zapuščala mesnico, so jo ustrelili v glavo. Nekateri poročajo, da so jo ubili neznanci na motorju, drugi pa, da je bila tarča atentata. Njen umor je povezan z rivalskimi kriminalnimi skupinami in dolgoletnimi sovražniki.

Policija ni nikoli ujela storilcev tega umora in mnogi menijo, da je bilo to maščevanje za njeno preteklo kriminalno delovanje.

Blanco je imela štiri sinove. Dixon Trujillo-Blanco, Uber Trujillo-Blanco in Osvaldo Trujillo-Blanco so umrli, po poročanju CBS naj bi bila vsaj dva umorjena, za tretjega okoličine smrti niso znane. Živ je le njen najmlajši sin Michael Corleone-Blanco. Ta je sodeloval v resničnostni oddaji Cartel Crew, ki spremlja življenje ljudi, katerih družine so bile v preteklosti povezane s karteli v Miamiju na Floridi. Povedal je, da je pustil kriminalno življenje za seboj in da ne živi v strahu. Ustanovil je podjetje Pure Blanco, podjetje za ulična oblačila, ki ga označujejo kot “blagovno znamko življenjskega sloga milijarderskega kartela”.

Michael in njegova žena Marie tožita Vergaro in Netflix, saj trdita, da so bile v seriji nepooblaščeno uporabljene “fotografije, podoba in identiteta” družinskih članov. Par zahteva več kot 50.000 dolarjev (približno 46.000 evrov) odškodnine, piše britanski Independent.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!