Ukrajina zanika navedbe o zavračanju pogajanj z Rusijo

Svet 26. Feb 202215:20 > 17:43 4 komentarji
Putin, rusija
Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin via REUTERS

Kremelj je danes Ukrajino obsodil, da zavrača mirovna pogajanja z Rusijo in s tem "podaljšuje vojaški spopad". Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je na drugi strani Putina večkrat pozval k pogovorom. Ukrajina tako zanika navedbe o zavračanju pogajanj z Rusijo. V uradu ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega so obenem poudarili, da ne bodo sprejemali ultimatov ali nesprejemljivih pogojev.

“V povezavi s pričakovanimi pogajanji je ruski predsednik Vladimir Putin v petek popoldne odredil začasno ustavitev napredovanja glavnih enot Rusije,” je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. “Ker ukrajinska stran zavrača pogajanja, se je napredovanje ruskih sil danes popoldne nadaljevalo,” je še dejal po poročanju AFP.

Od četrtka, ko je Rusija sprožila invazijo na Ukrajino, iz Kijeva in Moskve prihajajo različne izjave glede pripravljenosti na pogajanja med stranema. Ruski predsednik Vladimir Putin je v petek izrazil pripravljenost, da pošlje delegacijo na pogovore v belorusko prestolnico Minsk. Že nekaj ur kasneje pa je ukrajinsko vojsko pozval, naj z oblasti vrže ukrajinsko državno vodstvo, ki ga je označil za teroriste in odvisnike od mamil.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na drugi strani Putina večkrat pozval k pogovorom. V petek, ko se je ruska vojska približevala prestolnici Kijev, je ponovil poziv. “Rad bi še enkrat naslovil ruskega predsednika. Boji potekajo po vsej Ukrajini. Sedimo za pogajalsko mizo, da bi ustavili umiranje ljudi,” je dejal. Svetovalec Zelenskega Mihajlo Podoljak je za tiskovno agencijo Reuters zatrdil, da je Ukrajina pripravila pogajalska izhodišča, vendar pa je naletela na nesprejemljive pogajalske pogoje Rusije.

“Včeraj so agresivna dejanja ruskih oboroženih sil eskalirala do obsežnih večernih in nočnih zračnih in raketnih napadov na ukrajinska mesta,” je sporočil Podoljak. “Takšna dejanja razumemo izključno kot poskus zlomiti Ukrajino in jo prisiliti, da sprejme kategorično nesprejemljive pogoje,” je dodal, na spletu poroča Reuters.

Rusija se pripravlja na sankcije

Iz Kremlja so sicer danes sporočili, da se je Rusija “resno pripravila” na mednarodne sankcije, ki jih je pričakovala. Sprejemajo ukrepe, da bi zmanjšali škodo za vse sektorje ruskega gospodarstva, je dejal Peskov.

Zahodne države so sprejele že vrsto sankcij proti Moskvi, Evropska unija, Velika Britanija in ZDA so na seznam dodale tudi predsednika Putina in zunanjega ministra Sergeja Lavrova.

Volodimir Zelenski
Urad predsednika Ukrajine

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje